Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

Schema's / Servicedocumentatie / Database


Overzicht


Ik gebruik gewoon Excel. Het grote voordeel daarvan is dat deze spreadsheets door de meeste programma's zonder problemen ge´mporteerd kunnen worden en je kunt er nog wat omheen programmeren ook. Als proefje heb ik de spreadsheet wel eens ingelezen in Acces, wat ook zonder problemen gaat. Je kunt er daarna van alles mee doen, invulformulieren maken en noem maar op. Heel flexibel dus, en altijd aan te passen aan je eigen wensen. Met een bestaand programma kan dat niet, je mist altijd wel wat functionaliteit.

Henk van den Broek

Kijk eens op: http://alainlecomte.free.fr/Download.htm .Tamelijk onderaan. Daar staat het programma "Radiocollection" (freeware)
Wellicht is dat iets.  Overigens blijkt dat het programma "Radiocollection" bij sommige gebruikers te leiden tot slechts foutmeldingen en een Franstalige interface. Het werkt echter (onder WinXP) perfect. Je moet wel de "Borland Database Engine" ge´nstalleerd hebben, zoals ook op de site wordt vermeld. De taal kun je op Engels instellen op het tablad "Gestion base" onder "choix des options".
Wel daarna even opslaan met knop "Enregistrer". Bovendien kun je het hele programma naar je hand zetten, o.a. veldnamen naar eigen inzicht veranderen. Even de Help-file lezen kan ˇˇk geen kwaad. Ik zeg niet dat dit het ideale programma is, maar het werkt.

Wil Pfeifer, Marcel Luik

Zelf houd ik mijn verzameling bij in een (MySQL-) database op internet, waar ook mijn website zijn informatie uit betrekt. Dus ik sla twee vliegen in ÚÚn klap. Ik ben zelf werkzaam als webprogrammeur en veel met data-verwerking bezig, dus dat ligt een beetje in mijn straatje zogezegd. Nog altijd ben ik bezig om het systeem te verbeteren.

Marcel Luik

Ik gebruik doorgaans MSAccess voor dit soort dingen.

Paul Brouwer

Zie ook onder aankoop/verkoop/verzamelen


Op de site van Mario’s Place bevindt zich een uitgebreide database van Philips-toestellen. Je kunt daar tevens zien of het schema van een bepaald toestel bij Radiotechniek en Restauratie te downloaden is. Volg de bij de datasheet aanwezige link en kies het juiste schema. In het menu is aan een symbool te zien of een schema beschikbaar is.

Mario Huizinga


 1. Op de site van het Radiomuseum.be staat de losbladige uitgave Radioschakelingen der bijzonder in BelgiŰ verspreide handelstoestellen (▒1937). Er doen reeds veel radioschema's de ronde, maar mogelijk zit er iemand toch nog iets interessants bij. Daarom zit alles nu in een databankje bij elkaar. De merkenlijst wordt nog aangevuld.

 1. Radio Museum Bocket : De "toets" databank aanklikken. Schema's van diverse Duitse merken zijn beschikbaar en worden door Hans Stellmacher (gratis) toegemaild. Als verzending per post moet plaatsvinden zijn daaraan kosten verbonden.

 2. Radiomuseum: Door lid te worden (ad 20 euro administratiekosten) kun je alle gegevens (schema's, foto's en andere informatie) inzien en waar mogelijk zelfs aanvullen met je eigen gegevens.

 3. Op de site van Walters Radioflier vind je een grote hoeveelheid schema's van vrijwel alle merken. Je kunt ze toegezonden krijgen tegen betaling van een onkostenvergoeding.

 1. Op de site http://www.dexxsterlab.com/it9xxs/ kun je een groot aantal schema's vinden van o.a. de merken Ducati, Geloso, Grundig, Imcaradio, Irradio, Magnadyne, Marelli, Philips. Phonola, Siare en Unda.

 1. Via de site van "The mini museum of Japanese Radio's" kun je schema's vinden van Japanse buizenradio's.

 1. Servicedocumentatie (en schema's) van de merken Arel, Blaupunkt, Ekco, Erres, Fridor, Grundig, NSF, Philips, Radiola, Siera Aristona, Tesla, Waldorp en Wobbelen zijn in pdf-format te downloaden vanaf de site Radio Techniek en Restauratie (link: "service documentation").

 2. Op de site van Kees van Dijke vind je ook een grote hoeveelheid aan schema's. De gegevensuitwisseling vindt plaats via BBS. Ook kun je uploaden, dus je kunt er schema's achterlaten. Je kunt ook onderling berichten achterlaten voor de andere gebruikers.  Nieuwe users, vergeet geen e-mailtje te sturen om in aanmerking te komen voor een user-level update. De ervaring is, dat bestaande users veel BBS plezier hebben. Probeer het maar eens!
 3. Toine Segers heeft een mooi origineel boek over het merk Tesla, in het Tjechies!. Alle types van 1945 tot 1959 staan er in met schema's en tekeningen/foto's. Wil je een schema hebben of foto? Mail hem dan even, dan maakt hij wel een scan en mailt je die toe. 
 4. Via de site van de Nederlandse Vereniging van Historische Radio's (NVHR) is een grote hoeveelheid schema's te downloaden. 
 5. Ook de site http://www.radiodatabase.nl/ bevat een schat aan schema's van diverse merken.
 1. One Electron (Tech's filling cabinet)
 2. Nostalgia Air (o.a. Beitman schema's)
 1. Vintage Radios UK: Schema's van diverse Engelse toestellen zijn daar te bestellen.

Frank Philipse, Henk v. d. Broek, Arie Schets, John Hupse, Kees van Dijke, Beert VE, Milton Valerio,, Hans van der Marel


Je kunt eens kijken of EAGLE Layout Editor (zie: http://www.cadsoft.de/ )aan je wensen voldoet.
Zelf gebruik ik sPlan 5.0 (zie: http://www.abacom-online.de/html/splan.html, ) maar hier bestaat alleen een Windows versie van.

Ed van der Weele

(scan: RenÚ Engels)

Ik gebruik zelf ook S-plan en ben er goed tevreden over. Je kunt zelf symbolen maken en aanpassen naar eigen behoefte. Zie hierboven het resultaat.

RenÚ Engels

(scan: Gerard Jongbloed)

 

Bovenstaand een nagemaakt schema van een Erres KY546/KY547. Klik bovenstaand voorbeeld aan voor een groter exemplaar. Dan nog is deze versie is 25% van de grootte van het origineel (zwart-wit/1 bpp). Print perfect op een laserprinter. Het is vele malen mooier dan het origineel. Wat betreft software: ik gebruik Paint Shop Pro. Zoveel mogelijk eenmaal getekende componenten kopiŰren. Kost hoe dan ook een flink aantal uurtjes...

Gerard Jongbloed

Bij de NOS/NOB heb ik ook te maken gehad met het omzetten van tekeningen van bitmap naar gevectoriseerd formaat. Destijds werd dat gedaan door een gespecialiseerd bedrijf, die alles scande. Na het omzetten moest je handmatig wel alles bijwerken. Een scheef lijntje werd gezien als meerdere lijntjes. Veel werk dus. Nu kun je die programma's gewoon downloaden bij onder andere twocows.
Ook CAD programma's zijn er te over. Kijk maaar eens op http://www.vego.nl/6/8/6_8_04.htm

Ad Blommestein


Over afwijkingen tot zo'n 20% van de in het schema aangegeven waarde, zou ik me niet druk om maken bij buizenradio's. Ga dan wel uit van de juiste netspanning, dus als de spanningskiezer op 220V staat, dan tijdens de metingen ook via een variac 220V aanbieden. Het voedingsgedeelte in een buizenradio is niet gestabiliseerd, zodat dus netspanningvariaties ook invloed op de meetwaardes hebben. Verder kunnen buizen al wat zwakker zijn waardoor de spanningen afwijken, maar de radio toch nog goed functioneert. Toleranties van onderdelen, destijds meestal 10% bij weerstanden bijvoorbeeld, kunnen ook nogal eens van toestel tot toestel verschillende meetwaarden geven. Om kort te zijn: de in het schema aangegeven spanningen zijn hulpmiddelen, maar zullen zelden exact overeen komen met de waarde die je meet.

Ook van belang is de 'inwendige weerstand' van je spanningsmeter. Met de moderne multimeter is die meestal rond de 10MOhm. D.w.z. de belasting door de meter is minimaal. Dat is een voordeel, maar kan soms ook verwarrend zijn. Vroeger (in de 30-er jaren) waren multimeters met 333 Ohm per volt heel normaal. Dus in stand 300 volt komt dat overeen met ▒ 100 KOhm extra belasting van het te meten circuit. Om afwijkingen door (in inwendige weerstand) verschillende beschikbare meters te voorkomen, heeft men meestal in een voetnoot op het schema aangegeven, met welke belasting (=inwendige weerstand van der voltmeter) de spanningen zijn gemeten.

Wolfgang Holtmann, Henk van den Broek


Terug naar de inhoudsopgave


(05-04-2010 )