|
Nederlands Forum over
Oude Radio´s |
|
|
Diverse merken F t/m M |
|
Schema's van Ferguson radio's zijn te vinden op deze site: http://www.valve.demon.co.uk/RadData/ferguson.htm
Jan Verdijk
De radio die jij in bezit hebt komt uit een voormalige fabriek van Siemens. Deze fabriek "Fernmeldewerk Arnstadt" in de voormalige DDR. was na de oorlog onteigend door de Sovjets en na 1948 teruggegeven aan de DDR- regering. Toen werd het een VEB bedrijf (Volkseigene Betrieb). E.G. bij jou op de schaal staat voor: de firma E. Grossmann die de schalen voor deze radio's maakte.
Thijs Bouma
Enige tijd geleden ben ik in het bezit gekomen van een Fidelson buizenradio. Zie foto.
(foto: Wim)
Helaas is het mij niet gelukt om aanvullende informatie te verzamelen van deze radio (land van herkomst, bouwjaar e.d.).
Aan de buitenkant te zien is het een Franse radio uit 1950-1951.
John Hupse
"Funkberater Exklusiv"; wat is dit voor radio.
"Funkberater" is een verkooporganisatie (zoiets als "Expert" in Nederland) die kennelijk de eigen naam op toestellen zette. Ik vermoed overigens dat het een van oorsprong Oostenrijkse firma is. Gelet op de volgende tekst die ik vond, kennelijk inmiddels al overgenomen door Interfunk en/of Red Zac:
"Interfunk in 30 Jahren an die Spitze in Europa Die Interfunk-eg in Deutschland ist an rund 1400 Standorten vertreten. In Oesterreich sind derzeit rund 220 Fachgeschäfte mit 300 Outlets der Interfunk angeschlossen. Die Interfunk wurde durch den Zusammenschluss der beiden Fachhandels-Kooperationen "Funkberater-Einkaufsgenossenschaft" und "Unionring" gegründet.".
Funkberater heeft het kennelijk moeten afleggen tegen de grote jongens als Mediamarkt.
Het toestel, dat verkocht is als de "Funkberater Exclusiv", blijkt in oorsprong een Telefunken FB 1660 Xcusiv te zijn.
Jan Verdijk, Th.Stoffels, John Hupse
Door Hugo Sneyers is een artikel uit 1955 ingescand over een bezoek aan de Graetz-fabriek. Dit artikel is hier te bekijken.
Zoek eens onder Radio Corporation of America (RCA Victor). Vaak kwamen modelnummers e.d. daarvan precies overeen, althans bij vooroorlogse toestellen.
Pieter de Kock
(afb.: Radio Nostalgie)
Op de Oostenrijkse website "Radio Nostalgie" staat het een en ander over Hornyphone (en ook over een groot aantal andere kleine Oostenrijkse merken). Het merk Hornyphon is in 1923 opgericht door Friedrich Horny en was in Wenen gevestigd. Al in 1936 is de firma (die toen diep in de schulden zat) door Philips overgenomen. De productie ging toen verder onder de naam "Radiowerk Horny AG". Het bedrijf produceerde toestellen onder eigen naam, maar ook voor Philips en Zerdik. Technisch waren de toestellen hetzelfde, alleen de kast en de typebenaming verschillen.
De HRO is een Amerikaanse klassieker, en daarom is er op internet zeer veel over deze ontvanger te vinden. Je ook een lijst vinden van alle typen HRO's met hun kenmerken, dat kan je helpen om te dateren. Ook gratis manuals zijn daar te vinden.
Martijn
Reneman
Het Duitse merk Imperial is tot in de jaren '70 in Nederland verkocht. Je zag de toestellen vooral in de noordelijke en oostelijke provincies, waar de Duitse merken van oudsher een grotere populariteit genoten dan in de rest van Nederland. Het merk Kuba was waarschijnlijk nauw gelieerd met Imperial. Vooral de TV's lijken op elkaar. Ook een merk als Wega zie je in het noorden en oosten veel meer dan in West-Nederland. Er is ook nog Imperial van Amerikaanse oorsprong.
Jan Bus
Een aanvulling op de relatie tussen Kuba en Imperial: de firma Kuba kocht in
1958 het toen failliete Continental Rundfunk die het merk Imperial voerde. Het
nieuwe bedrijf heette Imperial Rundfunk und Fernsehwerk en het maakte vanaf dat
moment zowel Kuba als Imperial toestellen. In 1965 werd het bedrijf verkocht aan
General Electric. In 1970 kwam het bij Telefunken terecht en nog wat later bij
Bosch. Recent is in het voormalige hoofdkantoor het Kuba museum gevestigd. Zie
verder http://www.kuba-museum.de
John Hupse
(afb.: Radio Belgiek)
ISIS is een Belgische fabrikant, die heeft in het begin der dertiger jaren enkele heel mooie toestellen gemaakt. De firma heeft nog even voortgeleefd na de tweede wereld oorlog om daarna te verdwijnen.
Johan Catteau
Kaiser is een Duits merk van radio's. Kaiser was gevestigd in Villingen in Duitsland. Het bedrijf heeft vanaf 1924 luidsprekers en koptelefoons gemaakt. Vanaf 1949 tot 1968 hebben ze radio's gemaakt (meer dan 150 types). In 1968 is het bedrijf overgenomen door Dual en Grundig.
Hugo Sneyers, Jan Verdijk
Op de volgende site vind je een hele verzameling Kolster Brandes radios: Kolster Brandes. Verder staan op de "Vintage Radio Service Data CD-ROM" van Paul Stenning meer dan 200 Engelse modellen van het merk Kolster Brandes. Ook staat er informatie over Kolster Brandes radio's in het "Technisch-commerciëel Radio-Vademecum" .
Gidi Verheijen
De firma Kuba kocht in 1958 het toen failliete Continental Rundfunk die het merk
Imperial voerde. Het nieuwe bedrijf heette Imperial Rundfunk und Fernsehwerk en
het maakte vanaf dat moment zowel Kuba als Imperial toestellen. In 1965 werd het
bedrijf verkocht aan General Electric. In 1970 kwam het bij Telefunken terecht
en nog wat later bij Bosch. Recent is in het voormalige hoofdkantoor het Kuba
museum gevestigd. Zie verder http://www.kuba-museum.de
John Hupse
Leak was een Engels merk, gestart ergens in de jaren dertig door de heer H.J. Leak (1907-1989) en begin jaren zeventig opgekocht door een grote Engelse elektronicagroep.
Steven Baert
Lilor is al bekend vanaf 1922 als radio fabriek in Parijs. De naam is samen gesteld uit de naam van de oprichter constructeur Liotard en de straat waar het atelier gevestigd was Rue Lorraine. Samen gevoegd komt daar de naam "Lilor" uit voort. De toestellen werden gebouwd naar het schema en constructie van de bekende SFR toestellen in de gesloten kistjes. Je ziet ze aangeboden op beurzen in Frankrijk.
Piet van Schagen
(afb.:Vintage Radio World)
Het gaat hier kennelijk om radio's die in bouwpakketten werden geleverd. Op de site van Lissen Receivers vind je hierover het een en ander.
Jan Verdijk
Lumophon heeft vanaf 1929 radio's gemaakt in Nurnberg, Duitsland. Een aantal voorbeelden van Lumophon radio's incl. schema zijn te vinden op de NVHR website http://www.nvhr.nl/schema.asp. Tik hiervoor het woord "Lumophon" in het Merk venster en klik op Zoeken.
John Hupse
Lumophon is de laatste jaren van het bestaan tevens een nevenmerk geweest van Grundig. Het is dus heel goed mogelijk dat er elektrische equivalenten gevonden kunnen worden bij Grundig. In elk geval waren een aantal portable transistorradio's, op de uitmonstering na gelijk. Rond 1951 is het merk overgenomen door Grundig. Er zijn diverse typen op de markt gebracht onder de naam Lumophon die in feite Grundig radio's waren.
Henk Roovers,
Thijs Bouma
(afb.: Andre Huion)
Dit is een McMichael type 135 uit 1935. De zonnewijzerschaal
is natuurlijk al bijzonder, maar ook het dubbele luidsprekersysteem met
gescheiden hoge en lage tonen was zeer vooruitstrevend. Normaal zit er aan
de bovenkant van het toestel een houten klep. Als extra was nog een
onderstel met 4 fraai gebogen pootjes verkrijgbaar.
De klep hoort er standaard op te zitten, het onderstel met de 4 pootjes
was optioneel. Aan de onderkant van de klep zit een gloeilampje dat de
stationsschaal van boven af verlicht. Ik heb dit toestel zelf ook,
ondertussen inclusief het onderstel. Alleen de pootjes ontbreken nog.
|
(afb.: John Hupse) |
Dit is een Tsjechisch merk, geproduceerd in Praag. Meer informatie is te vinden op de site: "Virtuální museum historické radiotechniky" (Oldradio).
Marco, Vladimir
Dit is een Duits merk. Maakt nu ook nog elektronicaproducten onder de naam Metz.
Karel
Op de site van "Dave Rust 'n' Dust" is informatie te vinden over Murphy radio's. O.a. ook schema's.
Sjaak van Schaik
03-04-2010