Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

Websites


Overzicht


Volgens de Auteurswet 1912 blijft het auteursrecht bestaan tot 70 jaar na publicatie van een artikel of boek (artikel 38). Bij de opheffing van een uitgever of het overlijden van een auteur gaat het auteursrecht over naar de rechtverkrijgende (artikel 2). Zie ook de volgende sites:

Ars Aequi en Instituut voor Informatierecht.

Ed van der Weele 


Op internet is wel e.e.a. te vinden betreffende auteursrecht op de site van het ministerie van Justitie. De auteursrechten van "De Muiderkring" zijn nu in handen van Bureau Belper VOF in Naarden.

Mans Veldman, Rob

Op de site http://www.iusmentis.com/maatschappij/juridisch/bloggen/ kun je uitpluizen wat wel en niet kan op dit gebied.

Joop


Ik gebruik MS-Publisher, maar ik wil over op een ander programma, want Publisher heeft tekortkomingen: geen frames te bouwen en het is erg traag in het opslaan.

Hans Klunder

Ik gebruik Excel. In een speciaal door mezelf gemaakt werkboek zit een blad met daarin de complete administratie van mijn verzameling. Dus alle gegevens per radio inclusief verkoper, prijs. Op een ander blad zitten HTML-codes, die met Excel stringfuncties worden gecombineerd met de gegevens op de eerder genoemde pagina. Tenslotte zitten er een paar Visual Basic scriptjes, in die de HTML wegschrijven naar een bestand.

Toen ik met de site begon had je nog niet zulke geavanceerde tools als nu. Bovendien houd ik niet van die tools omdat ik de volledige controle over de HTML code wil houden. En een voordeel is ook dat ik geen administratie hoef bij te houden apart van mijn website. In de HTML-pagina beslis ik welke informatie op het web wordt gezet. B.v. als ik een toestel heb verkocht houd ik wel de verkoopprijs en de koper bij, maar die gaan niet op de website.

De artikelen op m'n site ( Gerard's Radio Corner ) komen niet uit dit Excel-blad. Die maak ik handmatig met een teksteditor namelijk EditPlus. Die heeft wat HTML-ondersteuning zoals syntaxkleuring en syntax-completion.

Gerard Tel 

Ik ben begonnen met Wordpad, later VIM (een DOS port van de bekende vi-editor) en ook HTML-kit (een HTML-editor die je helpt correct HTML te schrijven). Ik schrijf zelf de HTML-code om maximale controle te hebben en niet overgeleverd te worden aan de eigenaardigheden van een WYSIWYG-editor. Toegegeven, het kost wat tijd voor je op stoom bent. Het nadeel van werken met een platte editor is, dat, wanneer je eenmaal een sjabloon hebt toegepast, een verandering over al je pagina's veel werk kost. Ik heb dat in het begin geprobeerd met commandoscripts in VIM, maar dat was erg foutgevoelig. Wat ik kan, heb ik in een style sheet gezet. Dat scheelt een boel, maar het is geen vervanging voor sjablonen. Op het moment ben ik aan het experimenteren met htp, dat is een HTML macro processor, waarmee het eenvoudig (nou ja, relatief eenvoudig) wordt om inhoud en opmaak te scheiden. 

Onno Massar

Voor het onderhouden van mijn radiosite gebruik ik allereerst een zelfgeschreven programmaatje dat de menu-stuctuur onderhoudt. Op die manier hoef ik niet voor elke wijziging mijn hele linkstructuur aan te passen. Het programma "braakt" HTML uit. Vervolgens ga ik grafisch aan de slag met Visual Page (Symantec). Dit is een oud webprogramma en wordt al jaren niet meer onderhouden. Maar voor mijn toepassing voldoet het prima (als je het wilt hebben, moet het even zoeken op het web. In de "spelonken" is het nog wel te vinden). Frontpage mijd ik als de pest, omdat dat zich niet aan de HTML- en internetregels houdt. Het gevolg is dat pagina's gemaakt met dat pakket het vaak niet goed doen op Unix, Mac, of andere browsers als Explorer (en zelfs met ander versies van Explorer gaat het soms mis). Tenslotte "tweak" ik de code wat met een standaard ASCII-editor (in mijn geval PFE). Zie Otto's radio en TV museum.

Otto Tuil

Ik maak mijn site geheel in Frontpage (Versie uit Office XP Professional). Dit programma heeft een boel mogelijkheden, maar zoals al aangegeven ook zijn beperkingen. Zo moet de server waarop je je site gaat hosten bijvoorbeeld "Microsoft Frontpage extensies" ondersteunen wanneer je zaken als bezoekerstellers e.d. uit Frontpage wilt gebruiken. Je moet inderdaad wel eens in de HTML-code rommelen, maar dat doe ik zo min mogelijk. Dat vind ik namelijk niet nodig. De site moet voor mij simpel op te zetten zijn en makkelijk uit te breiden/onderhouden zijn zonder een grondige kennis van HTML. Het is tenslotte voor mij "maar" een hobbypagina en niet mijn dagelijks brood. Ik heb mijn site redelijk Spartaans opgezet. Ik heb namelijk een grondige hekel aan animated GIF's en andere kermisattracties. Maar anderen vinden het juist leuk om een site te zien met allerlei bewegende dingen. Smaken verschillen. En een grote diversiteit aan "stijlen" is alleen maar aan te moedigen, voor de broodnodige variatie. 

Pim Vercoulen

Ik doe het ook met een simpele editor als Notepad. Dan gebeuren er tenminste geen onvoorspelbare dingen. Zie mijn  site DiscoVoyage.

Marco Loos

Ik heb mijn site met FirstPage gemaakt. Dit is een "freeware" webeditor. Zie EVRsoft . Je moet zelf de HTML-code inkloppen, maar er zitten wel veel functies standaard ingebouwd, zodat je door middel van het indrukken van een knop meteen al een stuk code kunt laten genereren. En er is een preview functie ingebouwd. Door zelf de code in te kloppen heb je de volledige controle over je site. Hoewel je de HTML-taal natuurlijk wel eerst onder de knie moet krijgen. In mijn beleving is dat niet zo moeilijk. Maar zeker wel noodzakelijk. Zelfs al gebruik je een professionele webeditor als Dreamweaver, dan nog is kennis van HTML onontbeerlijk. Dergelijke WYSIWYG-webeditors maken soms wel eens kleine foutjes in de code en als je die wilt corrigeren moet je vaak toch correcties in de code aanbrengen. Voor een niet al te ingewikkelde website kun je met eenvoudige middelen erg veel bereiken. Probeer met tabellen te werken. Op deze manier kun je een goede controle krijgen over de plaats waar je iets wil hebben. Ik vind het best wel leuk om alles direct in HTML in te kloppen. Dan heb je ook het gevoel dat je het ook allemaal zelf hebt gemaakt. En kijk naar voorbeelden. Als je een site bekijkt met Inernet Explorer en je klikt op Beeld - Bron, dan zie je code. Daar kun je altijd wat van opsteken.

Je kunt in principe ook in Word een website bouwen, maar dan moet je niet gek staan te kijken als de code veel uitgebreider wordt dan noodzakelijk is. Daardoor duurt het laden langer. Bovendien kunnen er soms rare dingen gebeuren (net als bij Publisher). Bij Frontpage geldt eigenlijk hetzelfde. Veel overbodige code en daardoor tragere pagina's. 

Als je een hele "fancy" website wilt met een minimum aan inspanning voor het bouwen en onderhoud en een maximum aan ingebouwde functies dan is een professioneel programma als Dreamweaver een must. Maar dat is best duur, tenzij je in aanmerking kunt komen voor de educatieve versie. Dan adviseer ik Studio MX 2004. Daar zit Dreamweaver in, maar ook Fireworks (een beeldbewerkingsprogramma speciaal voor het internet) en ook Flash voor het maken van animaties.

Piet Blaas

Ik heb drie sites lopen, de methode van bouwen varieert per site:

Antiekeradio is mijn hobby site. Hier stel ik de hoogste eisen aan. Ik heb de basis van de site opgezet met een simpele tekstverwerker (monnikenwerk) en ben later Frontpage gaan gebruiken. Ik gebruik nog wel regelmatig de HTML-edit modus om de chaos die Frontpage van de HTML maakt op te schonen. Gebruik dit programma omdat je het overzicht kunt houden en er "doormeet"-functies inzitten, zoals verbroken links, niet gekoppelde pagina's etc etc. Voor sites die er alleen maar een beetje leuk uit moeten zien, maar waaraan geen al te hoge eisen worden gesteld wordt het onderhoud gedaan met Frontpage. Je moet bij Frontpage trouwens wel opletten. Hij verwijdert namelijk alleen bestanden van de server, als je die bestanden ook via outlook van je PC verwijderd hebt. Alternatieve werkwijzen maken soms een handmatige kuisbeurt nodig. Ik heb ook wel eens gewerkt met 1stPage 2000, maar zag weinig voordeel ten opzichte van Frontpage.

Wouter Nieuwlaat

Mijn website is met Frontpage gemaakt. Super makkelijk al krijg ik soms wat commentaar van kenners dat de site niet optimaal genoeg is. Maar binnen een paar minuten heb ik er een pagina bij. Uploaden gaat met het zelfde programma, enkel een knop in duwen en hij gaat alleen de gewijzigde pagina's uploaden. Een geheel nieuw web maken in 2 minuten: open frontpage, kies nieuw web, kies vorm, kies lay-out, enter, klaar is je web. Nu nog tekst en foto in plakken en uploaden maar. Ook onderhoud is heel eenvoudig door de navigatie structuur. Er zitten wel wat haken en ogen aan. Zie www.ham.nl.

Maurice Hamm


Je kunt het programma Frontpage gebruiken, dit zit in het Office pakket. Je kunt de gegevens dan ook meteen uploaden naar jou internet provider en je hebt meteen een leuke website.

René Engels

Er bestaat ook een programma met genoemde functionaliteit. Het programma is te downloaden bij Simtel-net Zoek daar naar "radio.zip" in de zoekfunctie rechtsboven. Mocht het programma onder Windows XP niet draaien, dan kun je proberen het onder XP in de Windows 95 compatabiliteitsmodus te draaien. Hiervoor rechtsklikken op het icoon, en "eigenschappen" selecteren, daarna tabblad compatabiliteit, vinkje aanzetten bij compatabiliteit en uit de lijst W95 selecteren.

J. van Schaik, Mans Veldman


Dat gaat o.a. met "Photoshop". Via file-> automate-> multipage PDF to PSD. Je maakt er dan fotoshop filetjes van die je dan weer kun saven als gif of jpg of iets anders. 

Hans Sprenkels

Je kunt het ook als volgt doen.  Open het pdf-bestand in acrobat reader. Zet de zoomfactor op 100%. Je kunt dan het geheel selecteren (met de graphic select tool). En daarna kopiëren naar het kladbord en daarna plakken (CTRL-V) in fotobewerkingprogramma. Hier kun je deze pagina opslaan als JPG of GIF formaat. In Acrobat Reader versie 5 staat de selectietool op de knoppenbalk naast de "T". Het is een figuurtje met een kadertje. In Acrobat Reader 3.01 kun je bij opties en daarna grafisch selecteren hetzelfde doen.

Sjaak van Schaik


Met JavaScript kun je de nieuwste drie bijdragen in het Forum op je eigen homepage integreren. Hiermee kunnen bezoekers van jou homepage daar al zien of het zich loont om ook naar het Forum te gaan. Bovendien krijgt jouw homepage daardoor een dynamischer indruk. Het JavaScript wordt bij iedere nieuwe bijdrage automatisch geactualiseerd. Nadere informatie hierover is hier te vinden.

Otto Tuil (forumbeheerder) 


Terug naar de inhoudsopgave


(04-03-2011 )