Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

Vervoer / opslag


Overzicht


Bij mij staan ze op zolder. Ik heb wel het dakraam geblindeerd om fel zonlicht tegen te gaan. Tip: gebruik een vochtvreter (bij elke bouwmarkt te koop) en zet deze bij je radio's. Je moet eens kijken wat die in een maand tijd aan water uit de lucht haalt.

Jelle 

Ik ben helaas ook genoodzaakt om radio's tijdelijk op te slaan, ook de gerestaureerde. Ze staan op zolder. Dat is een droge ruimte zij het met vrij grote temperatuursverschillen. Ik wikkel ze in dunne folie. Die je kunt kopen in een bouwmarkt om tijdelijk meubels te bedekken bij behangen of witten van plafonds. Ze zijn dan niet luchtdicht verpakt, maar wel stofvrij. Het is voor de conditie van een radio trouwens essentieel om hem regelmatig een tijdje te laten spelen (conditie van de elco, isolatie, e.d.). Ik zelf houd hiervoor een periode van minimaal eens per jaar een paar uur laten spelen aan. Voorzichtig opstarten via een voorschakelapparaat of gloeilamp, opgenomen in het netsnoer.

Andries van Bronkhorst

Je moet in ieder geval zorgen dat de ruimte enigszins verwarmd is. De temperatuurverschillen en de daarbij optredende variaties in vochtigheid in onverwarmde ruimtes zijn funest voor de oude lak en de belettering van sommige schalen. Er hoeft echter niet persť een kachel in de ruimte te staan. Indirecte verwarming via een aangrenzend verwarmd vertrek is ook goed. Dus de zolder is meestal wel goed, maar een zolder boven de garage niet.

Otto Tuil

Mijn toestellen hebben vele jaren onder een dak gestaan in een onverwarmde ruimte. Het voornaamste is dat je ze stofvrij en condensvrij houdt. Bij mij was het een niet-geÔsoleerd dak en dus had ik geen condens, een bijkomend voordeel was dat het er zo hard vroor als buiten; dus ook geen beestjes in de radio's. Sedert ik de toestellen op een geÔsoleerde, licht verwarmde zolder heb staan moet ik veel meer uitkijken voor houtworm, die via andere toestellen meekomt!

Johan Catteau 


Verzenden van radio's 

Mijn mening is, gezien mijn ervaringen, nooit laten opsturen per post. DHL o.i.d. geeft vrijwel nooit problemen, maar ook hier zal het een zaak zijn van ongelooflijk goed inpakken. En het kost een stukje meer.

Robert Bijman

Verstuur je toch, dan hoeven binnen Nederland hoeven de kosten meestal niet het probleem te zijn. Pakketten tot 20 kg kun je onder tien euro verzenden en je kunt zelfs tot 30 kg gaan voor € 12 (maart 2002). Maar het goed verpakken van een radio is een hele klus voor de verkoper en er is een behoorlijk beschadigingrisico. Goed te versturen zijn buizen en andere onderdelen, transistorradio's en kleine tafelradio's. Bij grote houten tafelradio's zal het de vraag zijn of de verkoper de extra moeite wil nemen.

Gerard Tel

Ik heb tot nu toe een 20 ŗ 30 radio's (of pakketten met meerdere radio's) naar het buitenland verstuurd en de ervaringen ermee zijn meestal goed. Het is een hoop werk, maar men is het buitenland bereid fors in de beurs te tasten voor Europese radio's. Je moet dan zelf afwegen of je dit werk wilt doen voor de extra opbrengst en het genoegen een mooi stukje Europese techniek in een ander werelddeel te krijgen. Je maakt de ontvanger er vaak erg blij mee want pianotoetsradio's zijn in andere werelddelen erg slecht te verkrijgen.

Je moet de radio supergoed verpakken. Voor b.v. Singapore heb je het geluk dat de afmetingen van het pakket vrij groot mogen zijn zodat je meer ruimte hebt voor verpakkingsmateriaal. Ik heb behoorlijk grote en zware radio's
onbeschadigd in Singapore gekregen. In een geval was er een beschadiging doordat de voedingstrafo niet goed op het chassis was bevestigd, controleer dus wel de stevigheid van het toestel.

Overigens zijn veel Europese radio's, zeker na 40 jaar, niet "tropenfšhig". Het warme en vochtige klimaat vreet condensators aan waardoor het toestel na een paar maanden allerlei kwalen kan gaan vertonen. Ervaren Singaporese
verzamelaars kennen dit verschijnsel. Mijn ervaringen met de Verenigde Staten en de verhalen die ik erover hoor zijn erg slecht. Een radio is bij de post kwijtgeraakt (gestolen door postpersoneel waarschijnlijk). Recent had ik een heel vervelende ervaring met de VS: ik zou een radio ruilen. Tevoren was, zoals gebruikelijk, afgesproken dat beschadigingrisico voor de ontvanger zou zijn. Helaas kwam mijn radio zwaar beschadigd aan de overzijde aan, waarna deze schurk het mij geflikt heeft de kapotte radio weer terug te zenden in plaats van het artikel dat ik zou ontvangen. De tip om voor het verzenden de betaling binnen te hebben is dus niet zo gek. 

Zie ook de informatie op Gerard's Radio Corner.

Gerard

Zelf ben ik niet zo dol op verschepen naar het buitenland, omdat er naast de risico's ook veel werk in zit. Ten eerste moet het natuurlijk zeer goed verpakt worden. Een dubbele doos en veel bubbeltjesplastic is geen overbodige luxe. Onlangs heb ik drie portables naar New York gestuurd. Het overmaken van het geld lukte niet, omdat je dan een creditcard nodig hebt. Je kunt dan gebruik maken van bijvoorbeeld PayPal. Aangezien ik geen zin heb om een creditcard te nemen, is het geld gewoon contant in een envelop opgestuurd. De brief was erg lang (4 weken) onderweg. We hadden de hoop al opgegeven en dachten al dat de poet achterovergedrukt was. Later bleek dat de brief per ongeluk met de boot was gestuurd, wat natuurlijk een hoop van de vertraging verklaarde. Na binnenkomst van het geld heb ik de doos met radio's vlak voor sinterklaas opgestuurd. Dat koste trouwens 44 gulden (ongeveer € 20) wat op zich nog wel meevalt. De radio's gingen uiteraard wel per boot, en zijn heelhuids aangekomen.

Als je zegt dat de inhoud "samples zijn zonder waarde" dan heb je niets te maken met de douane. En eigenlijk lieg je dan ook niet, want economische waarde zit er immers niet meer aan deze "zwaar verouderde techniek".

De tarieven kun je zo opzoeken op de site van TPG-post. Als je het goedkoopste tarief neemt (zonder alle vage verzekeringen en spoedtoeslagen) valt de prijs wel mee.

Otto Tuil

Ik handel in buizen en moet daarvoor erg veel naar het buitenland versturen. Ik doe dat bijna dagelijks zelfs. Mijn ervaring zijn erg goed. Het gaat eigenlijk altijd goed, soms valt het wat tegen.

Belangrijk is:

Betaling kan goed met:

Als je bij de ABN-AMRO zit gaat het allemaal erg makkelijk. Aan de laatste drie methoden zit ongeveer € 10 kosten per transactie. Dat kun je bij het koop bedrag optellen.

Mattijs de Vries

Dat het niet altijd goed gaat bij verzending moge blijken uit volgende ervaring met een bakelieten radio. De droefheid was groot toen het werd uitgepakt.

Onderstaand foto's van vůůr en van na de verzending van Nederland naar BelgiŽ.

 

(foto's: Rudy van de Loo)

Toegegeven, ik had beter moeten weten, maar goed. Ik veronderstel dat het eventueel wel te restaureren valt.

Rudy van de Loo

 

Inmiddels is het weer gelukt om de radio te restaureren. Blijft nu nog enkel het knopje van een nieuw lakje verf te voorzien of door een ander exemplaar te vervangen.

Rudy van de Loo

(foto: Jelle)

Had recent een leuk Philips toestel via internet gekocht, en laten verzenden door TPG Post. Het droevige resultaat na aflevering is op bovenstaande foto te zien. Het toestel was heel voor verzending, en toch deugdelijk ingepakt met piepschuim ter bescherming! Zal wel hele klus worden om hier een schaalplaat bij te vinden.

Jelle.

De laatste keer dat er naar mij een toestel is opgestuurd was precies hetzelfde gebeurd. Eigenlijk moet je met wat zwaardere toestellen de schaal uit het toestel verwijderen. Ik heb ooit bij tante Pos nagevraagd wat de maximale valhoogte van pakketjes is tijdens verwerking: dit kan oplopen tot 1 meter. Dus je radio is pas goed ingepakt als je hem met een gerust hart durft te laten vallen vanaf 1 meter hoogte! Voor een beetje grote plano wordt het dan al heel moeilijk.

Marco

(foto's: Jan Veenstra)

De bovenstaande radio zat verpakt in een bananendoos met rondom grote plastic bubbels/kussens en piepschuim. Zo aan de doos te zien was het net of er iemand op had gestaan, want aan de onderkant van de doos waren de kussen lek radio lag op de achterwand
in de doos vandaar dat het fineer er af is geprongen. De zekering die normaal in de houder moet zitten zat in een ontluchtingsuitsparing en vond later nog een stuk van de moer van de elco terug onder in het toestel. Kun je nagaan dat er niet voorzichtig mee is omgesprongen. 

Jan Veenstra 

Weet je zeker dat voor het verzenden al dat fineer nog vast zat? En hoe zag de doos eruit toen je hem in ontvangst nam. Ja zo'n schaal die kan breken tijdens een val maar al dat losse fineer; ik heb hier mijn twijfels over. Wat TNT betreft zelf verzend ik ook nog wel eens wat en komt bij navraag altijd toch ongeschonden aan. Wel heb ik wel eens met eigen ogen gezien dat ze bij mij wegreden met een open zijdeur even de bocht om en wat dacht je wat er op straat lag. Ik was blij dat het niet mijn buizentester was die had ik net in ontvangst genomen. Maar het is ook wel van welke bezorger er op zit. 

Stef van Aalst

Ik betwijfel of je dit allemaal TNT Post kunt verwijten. Hoe zwaarder en groter een toestel, hoe beter het verpakt moet zijn. Dat kan niet zomaar een kartonnen doosje zijn, maar moet echt een stevige zijn, dikte karton van type verhuisdoos. Zelf durf ik eigenlijk alleen het verzenden van radiootjes met U-buizen aan. In het algemeen lichte en kleine toestelletjes. Dat is altijd (moet ik afkloppen) probleemloos gegaan, zowel naar mening van de ontvangers van mijn pakketten, als uit eigen ervaring (als ontvanger van pakketten). Ontvangen pakketten werden altijd keurig afgeleverd en zagen er nooit gehavend of beschadigd uit. 

Gerard Jongbloed

Verpakken is een vak op zich. Bij mijn baas hadden ze daarvoor een specialist in dienst. Deze man ontwierp de verpakkingen en testte die ook met de apparaten erin. De proeven bestonden ondermeer uit een aantal valproeven vanaf een gegeven hoogte (ik dacht ca een meter) en dat in de drie hoofdrichtingen en ook op de hoekpunten. Ook bumpproeven werden uitgevoerd. De apparatuur moest dat zonder problemen overleven. De plastic luchtkussentjes in een bananendos zijn niet geschikt voor zware lasten en zeker niet als daar scherpe randen aanzitten of zo. Een radio gaat in een kartonnen doos, waarvan de sterkte die van een bananendoos overtreft. Op de bodem en het topvlak zit meestal een extra plaat karton om tijdens het opensnijden van de doos schade te voorkomen. Het toestel hoort rondom in passende buffers te zitten van ca 5 cm dik en dat moet weer netjes aansluiten op de wanden van de doos, zodat het toestel mooi vast in de doos zit. Tegenwoordig zijn die buffers van piepschuim en dat past heel mooi. Kartonnen buffers zijn te maken door bijv een stuk of 10 lagen golfkarton op elkaar te plakken. Zo komen er twee onder het toestel, acht op de staande hoeken en weer twee bovenop het toestel. De buffers moeten tijdens het transport niet kunnen verschuiven. Tegenwoordig wordt nog wel een andere fraaie oplossing toegepast. Het toestel komt dan tussen twee plastic zakken, die vervolgens worden volgespoten met een soort purschuim (let op, het zal wel wat anders zijn). Het resultaat is een perfect passend piepschuim omhulsel, dat perfect weer aansluit op de doos. Zo kan er eigenlijk weinig meer fout gaan. Ik denk dat op het internet wel leveranciers van dergelijke verpakkingsmaterialen te vinden zijn.

Henk Roovers

Ze hebben tegenwoordig ook "low expansion" PUR schuim. Dat vult de beschikbare ruimte maar gaat geen druk zetten als de ruimte eenmaal vol is.

Wouter Nieuwlaat

Over het verpakken zijn we het eens. Over de aankomst niet. Toch gaan er duizenden pakken van hot naar haar. Van de dingen die ik verstuurd heb is gelukkig alles aangekomen. Tegenwoordig wordt dan ook nog "track and trace" toegepast, zodat je de zending kunt volgen. Vaak is het verstandig om de waarde van de spullen te schatten en voor die waarde te verzekeren. Dat kost dan wel wat meer, maar dan heb je tenminste weer een bedrag om een nieuwe aankoop te doen.

Henk Roovers

"Track en trace" heeft bij TNT geen nut als het fout gaat na het sorteren (bij DHL wel trouwens). Ik heb per TNT een pakje verstuurd dat volgens "track en trace" netjes was aangekomen. Dus even navraag gedaan bij de geadresseerde. Die had niets gezien, dus heb ik onmiddellijk een onderzoek aangevraagd middels het daarvoor bestemde formulier. Ik kreeg een melding terug die erop neerkwam dat het pakket netjes aangekomen was dus mijn informatie (lees: de geadresseerde) wel onbetrouwbaar zou zijn. Onderzoek bestaat dus tegenwoordig uit het opslaan van "track en trace" en het schrijven van een onbeleefd standaardbriefje. Een week later dook het pakje op bij de (gelukkig eerlijke) buren van een paar huizen verderop. Onduidelijk wanneer het daar precies is afgeleverd, in elk geval is daar nooit een bericht over achtergelaten aan de geadresseerde.

Maarten Bakker

Ik heb laatst het volgende ervaren, waaruit blijkt dat per land de policy van postbedrijven nogal verschilt. Via Ebay wat in Duitsland gekocht, onzichtbaar de paar tientjes waar het om ging in een envelop verstuurd (mag eigenlijk niet maargoed) en ik had wel het juiste adres, niet de juiste naam (slechts de Ebay-naam) van de verkoper. Tot mijn verbazing kwam de envelop (flink beschadigd maar met het geld er nog in) terug met een stempel van de Duitse post: naam van de geadresseerde komt niet overeen met de naam op het adres, dus retour afzender. Pas dus op bij dit soort dingen bij onze buren, mijn ervaring is in Nederland dat het niks uit maakt wat je op de envelop zet, zolang de postcode en huisnummer erop staan wordt het gewoon bezorgd, namen of wat dan ook maakt niks uit maar dat is in Duitsland dus kennelijk niet zo.

Paul Brouwer

Ik heb pas een slechte ervaring gehad die naar mijn mening veroorzaakt werd door verkoper. Ik heb uit Engeland een scoop tek 465B laten komen. En deze is in ongeschonden toestand gearriveerd. Via DHL. Uit Amerika een daarvoor passende scoop mobile. Schroeven weg doos kapot en gewoonweg slecht verzorgd door de verkoper. Refund gevraagd en gekregen. Oorzaak te slap karton en de onderdelen waren afzonderlijk te zwaar en niet aan elkaar getaped of middels een zak vacuŁmgetrokken; alles lag los.

Uit Amerika een heathkit 2040 antennetuner. Perfect aangekomen. Doos gestickerd met knalrode waarschuwingen measuring equipment. Perfect aangekomen.

Een tip: laat de verkoper digitale foto's maken van hoe hij/zij het gekochte item inpakt. En foto's van de buitenzijde van het pakket voordat het gepost wordt. Soms wil de verkoper dat doen. Klinkt omslachtig maar dan weet je of de verkoper moeite doet na ontvangst van zijn geld. Laat het dubbel dozen. Geef verpakkingstips mee. Zorg dat alles wat mee moet strak in de doos verpakt wordt en niet kan gaan reizen in de doos zelf. Scherpe hoeken afschermen door verpakkingsmateriaal om scheuren en sneeŽn in de doos te voorkomen. Laat eventueel verzekeren.

Sander Leunissen

De laatste dozen in zo'n TNT-bus kunnen fijn schuiven en botsen. Eťn noodstop maken met zo'n bus en het is gelijk aan sjoelen met de handel. Dubbele verpakking zoals al eerder beschreven zojuist hier met karton, zo stevig en dik als dat van van banenendozen. Verpak het zo goed dat het makkelijk een val van twee meter hoogte zal overleven. Ik verstuur mijn schalen in drie lagen dik fruitdozen-karton. Het karton minstens 5 cm langer dan de schaal is. Dan heeft de schaal een mooie bumper. Een val van zelfs vier meter is geen enkel probleem (zelf al diverse keren uitgeprobeerd). Het echt goed verpakken van een grote radio is dus nog een hele kunst/toer.

Ben Dijkman

Zo'n zwaar artikel kun je inderdaad niet in een enkele doos versturen. Is vragen om ellende. Het beste is om de radio in bubbeltjes plastic te verpakken, en hem in een doos te zetten, waarin hij niet bewegen kan. Plak die dicht, en zet hem vervolgens in een doos die aan alle kanten minstens 5 cm groter is. Vul de tussenruimte op met bubbel/piepschuim (dus ook eronder en erboven). De schokken en stoten worden dan door de buitenste doos opgevangen. Indien mogelijk voor de buitenste doos een doos van dubbellaags karton gebruiken. Die zakken tenminste niet als een pudding in elkaar als je er iets op zet. Je moet er nu eenmaal rekening mee houden dat ze dozen behoorlijk hoog op kunnen stapelen.

Peter Lameijn

Spijtig te zien wanneer een toestel stuk aankomt. Ik heb dat in de vele jaren met (zo langzamerhand honderden) spullen aan- en verkopen via internet zelf ooit ťťn keer meegemaakt. Toen duidelijk door een fout van de TPG zelf, doordat ze een rembourspakket afleverden bij de (voor hun blijkbaar zeer bekende en vertrouwde) geadresseerde, zonder die persoon eerst te laten betalen voor ontvangst. Kreeg ik vervolgens het pakket incompleet en zwaar verfomfaaid teruggestuurd, nadat het was opengemaakt. Uiteraard zonder een cent te hebben ontvangen van het remboursbedrag. Dat zou dus nooit moeten kunnen. Zie dan de schade maar eens vergoed te krijgen. Is uiteindelijk na veel moeite voor elkaar gekomen om de schade vergoed te krijgen, maar onder rembours versturen doe ik nooit meer.

Voor de schade kunnen enkele oorzaken zijn. Hoe zag de doos eruit? Met dit soort schade aan de inhoud moet de doos ook beschadigd zijn, of ten minste flinke deuken vertonen. Als de radio goed ingepakt had gezeten, dan zou de schade aan de doos aanzienlijk moeten zijn om dit als gevolg te hebben. Is er aan de doos weinig te zien dan heb ik zo mijn twijfels over hoe de inhoud de doos ingegaan is. Verder ben ik zelf altijd zeer te spreken over de manier waarop de spullen bij mij aankomen (ondanks de soms onmogelijk slechte omstandigheden waarop de afzender ze in een doos gepropt heeft). Enkele maanden geleden een klein bakelieten radiootje. Paste als je flink propte zonder enige vorm van bescherming in een 6 flessen wijndoos, en zo verstuurd. Wonder boven wonder geheel onbeschadigd aangekomen. En nog wel een aantal keren meegemaakt dat ik dacht van hoe dat eigenlijk goed gegaan kon zijn. Beschadigingen aan de doos veroorzaakt door het transport heb ik eigenlijk ook nooit meegemaakt.

Matthias Meijer


Terug naar de inhoudsopgave


(05-04-2010 )