Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


Tips & Trucs

Toelichting


"Tips & Trucs" is opgebouwd uit bijdragen van bezoekers van het "Nederlands Forum over Oude Radio's". Voor zover mogelijk zijn bijdragen samengevoegd tot één overzichtelijk verhaal. Verder zijn waar nodig taalkundige aanpassingen gedaan om de leesbaarheid te verhogen. Het kan dus zijn dat je je oorspronkelijke bijdrage ingekort, of in iets andere vorm in "Tips & Trucs" terug vindt. Ook ten aanzien van foto's geldt dat in sommige gevallen deze in een ander formaat of slechts gedeeltelijk zijn geplaatst. Mocht je vinden dat door deze aanpassingen de essentie van je bijdrage is aangetast of niet meer klopt, laat me dat dan even via mail weten, zodat ik e.e.a. kan aanpassen (zie mailadres onder aan deze pagina). 

De bijdragen worden pas opgenomen wanneer ze in het archief "verdwenen" zijn. Dit om te voorkomen dat waardevolle aanvullingen worden gemist. Over het algemeen is de discussie afgesloten wanneer het item in het archief staat.

De namen van de inbrengers van de bijdragen zijn onder het betreffende item vermeld. Om ongewenste spam aan het adres van de inbrengers te voorkomen is er geen e-mail adres vermeld. Wanneer foto's, scans en dergelijke zijn opgenomen wordt daaronder zoveel mogelijk vermeld van wie dit plaatje afkomstig is. 

In bijdragen opgenomen links worden in principe over genomen. Wanneer ik echter vaststel dat de link niet (meer) werkt wordt deze verwijderd.

De onderwerpen zijn zoveel mogelijk per hoofdstuk gerubriceerd. Op de startpagina van "Tips & Trucs" zijn de titels van de hoofdstukken terug te vinden. Elke titel linkt door naar de betreffende pagina. Enkele belangrijke, en veelbezochte onderdelen zijn ook nog eens opgenomen onder "favorieten". Van daaruit is direct door te klikken naar het daar genoemde onderwerp.

Met behulp van de zoekfunctie kun je de hele site doorzoeken. Als resultaat krijg je een stukje tekst over het onderwerp en een verwijzing naar de pagina waar je het onderwerp kunt vinden. Het zoeken kun je verfijnen door twee onderwerpen in te voegen gescheiden door "AND". Verder kun je binnen de gepresenteerde selectie nog eens zoeken door een onderwerp in te tikken en "refine" aan te klikken.

Je kunt het hele bestand ook doorlopen door gebruik te maken van de pijltjes die op elke pagina bovenaan staan. Realiseer je overigens wel dat een aantal onderwerpen zo omvangrijk is dat daarvoor een aantal subpagina's is gemaakt (b.v. bij "condensatoren" en "storingen"). Bij het doorlopen van het bestand met de pijltjes, kom je alleen op de hoofdpagina van het onderwerp. Echter, door de titels van de betreffende hoofdstukken aan te klikken kun je de hele subpagina bekijken. Het pijltje bovenaan brengt je weer terug naar het hoofdstuk. 

Het is soms moeilijk om een item onder een bepaald onderwerp onder te brengen. In dat geval maak ik een zo logisch mogelijke keuze. Kun je een bepaald item niet bij een onderwerp terugvinden, probeer dan ook eens bij een aanverwant onderwerp. Zo kan het zijn dat je informatie over het lakken van een bakelieten radio kunt vinden onder "bakeliet" maar mogelijk ook onder "lakken".

Onder "Philips-toestellen" staat, op volgorde van typenummer, voornamelijk informatie die specifiek voor die toestellen gelden. Een storing die specifiek is voor een bepaald Philips toestel vind je onder "Philips-toestellen", maar betreft het een storing die ook bij toestellen van andere merken kan voorkomen, dan vind je onder "storingen" de betreffende informatie. Informatie die specifiek is voor toestellen van andere merken (zoals Erres, Siemens e.d.) vind je onder "toestellen andere merken (informatie over...)". Ook hier geldt, dat wanneer het meer algemene informatie betreft of storingen die ook bij ander toestellen voorkomen, je moet zoeken onder het betreffende onderwerp.

"Restauratie" is een meer algemene rubriek over het restaureren van oude buizentoestellen. Je leest daar b.v. ook hoe je aan onderdelen kunt komen en waar je reproducties kunt krijgen. Wil je echter informatie over het opknappen van b.v. de kast van je oude radio, dan moet je weer kijken bij "houtbewerking", "bakeliet", "lakken" of "luidsprekerdoek".

Onder "winkel" vind je alle (web-)adressen verzameld uit Tips & Trucs waar de onderdelen, replica's e.d. kunt kopen.

Mocht je nog vragen hebben of aanvullingen of op- en aanmerkingen, mail mij (zie onderaan de pagina) dan. Ik wens je veel plezier met het snuffelen in "Tips en Trucs" en hopelijk kun je er de informatie vinden waarnaar je op zoek bent. Zo niet, schroom dan niet om je vraag te stellen op het Forum . Klik in het gele kader op "Schrijf bijdrage" en stel je vraag. Het Forum wordt dagelijks door erg deskundige (en ook minder deskundige) hobbyisten bezocht die je graag een antwoord zullen geven. Ook wanneer een bijdrage in "Tips & Trucs" je niet duidelijk is, kun je daarover een vraag in het Forum stellen. Verwijs dan even naar het item en het betreffende onderwerp. De aanvullende informatie die daaruit voort komt zal ik na verloop van tijd weer bijvoegen.

  Tips & Trucs


Ga terug