Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

 

Storingen / Volledige uitval

 


Even met de meter rechtstreeks op de primaire wikkeling van de eindtrafo de weerstand meten. Is er wel weerstand,  dan is het euvel daarvóór o.a. de schakelaar, het netsnoer of de stekker. Bij geen weerstand, dan is ook de trafo "uit" of de trafo heeft een warmte smeltveiligheid wat ook de oorzaak kan zijn. Haal er verder even de buizen er uit en goed schrobben met een tandenborstel rond de buispennen met spiritus.  Even laten drogen en ze er weer insteken. Toestel aan en als je geluk hebt doet hij het.  Zo niet, dan het toestel in de PU-stand zetten, het volume kwart open en een metalen pen in de PU-ingang steken, die je met de vingers vast hebt. Dan moet je een brom waarnemen. Als dat niet hoorbaar is dan de anodespanning op de eindbuis meten. Welke pen dat is, is op te zoeken in buizenboeken. Denk erom dat deze spanningen ± 270 Volt is. 

Evert de Keijzer


Het lijkt een voedingsprobleem. Als het een toestel is met een voedingstrafo, dan moet je het daar zoeken. Wanneer je de volume regelaar dicht draait is de stroom schijnbaar zo laag dat het slechte contact kennelijk nog voldoende geleidt. Bij hogere stromen wordt het dan moeilijk. Natuurlijk kan het ook in de aan/uit schakelaar zitten.
Je moet het dus zoeken in dat gedeelte dat zowel verantwoordelijk is voor de schaalverlichting als ook de rest van de radio. Mocht je een radio zonder een trafo hebben....tja...dan wordt het wat moeilijker, in elk geval zoeken in het voedingsdeel. Buizen kunnen soms ook in serie geschakeld zijn, waardoor bij een slechte buis of een slechte contact de gloeispanningsketen wordt onderbroken. Vergeet ook zeker de stekker niet!

Auke Kieffer

Nog een mogelijkheid is een soms optredende kathodegloeidraad sluiting. Dit verklaart ook dat de radio na hem even uitgezet te hebben en dan weer aan te zetten weer even speelt. Normaal zou je het volgende niet moeten doen, maar de enige manier om te bepalen welke buis de schuldige is, is het verwijderen van buis voor buis terwijl het effect optreedt, tot je de schuldige buis hebt gevonden.

Henk van den Broek

Het ligt, denk ik ook, in de voeding, maar een slecht contact lijkt me minder relevant. Het lijkt er op dat de buizen als ze eenmaal een tijdje goed warm zijn te teveel stroom gaan trekken, en de rest van de voeding ook naar beneden 'getrokken' wordt. Je zou moeten proberen of -als je de buizen eruit haalt- de schaalverlichting nog steeds knippert, zo niet dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij één van de buizen. Daarna kun je de buizen er één voor één weer in zetten, en bij elke buis kijken of de schaal gaat knipperen, zoniet dan is die buis goed.

Erwin Vijfhuizen


Terug naar de inhoudsopgave


24-01-2009