Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken     



Overzicht


 

Neem een goed vlakke (bij voorkeur houten) ondergrond. Leg daarop een voldoende groot stuk plastic. Nu kijk je of de twee helften van de achterwand redelijk in elkaar passen. Dan doe je op de ene helft op elk breukvlakje een beetje PU-lijm (bruislijm, PU Constructielijm), de twee delen goed passend tegen elkaar drukken, en dan vlak op het plastic leggen. Eventueel fixeren door kleine spijkertjes in de ondergrond (vandaar van hout) te slaan en daarin de achterwand een beetje te klemmen (pas op dat het niet omhoog kromt). Het PU-lijm heeft de eigenschap dat het uitzet, en zodoende de breuk goed opvult. Na droging van een dag kun de de wand weer oppakken de de "bolletjes" overtollig lijm met een scherp mesje wegsnijden. De wand is nu weer sterk genoeg om gebruikt te worden, en het voordeel is dat je niet met latjes of zo de originaliteit aantast. Eventueel kun je de nog zichtbare lijmdelen met een beetje zwarte verf camoufleren.

 

Otto Tuil

Bison constructielijm

(foto: Otto Tuil)

 


Bij mij op het werk staan oude archiefmappen (A4 formaat) uit de jaren 50-60-70 (waar je zo spullen in kunt schuiven en wegzetten). Het zijn geen klappers of ordners. Deze mappen zijn met holnieten aan elkaar gestanst en hebben aan een zijde een blikken lip waar een kaartje met omschrijving ingeschoven kan worden.

Dit materiaal lijkt heel erg op grijs/zwart achterwandmateriaal. Het bestaat uit onder hoge druk geperst karton dikte circa 2 mm (A4 formaat), vergelijkbaar met Fibrine waar vroeger oude koffers van werden gemaakt. Mogelijk is zoiets toepasbaar voor achterwand herstelwerk.   

Sander Leunissen  

Inderdaad is goed karton voor het maken van achterwanden een (groot) probleem aan het worden. Vanwege milieumaatregelen is eigenlijk alleen gerecycled karton nog betaalbaar op de markt. Dit heeft veel kortere vezels dan niet gerecycled karton en is dus veel minder geschikt. Geimpregneerd karton is helemaal uit den boze zeker het zwarte karton. Kost ongeveer €30 euro per 1m2. Het is een hele toer om aan goed karton, wat ook nog een beetje betaalbaar is, te geraken. Het tegenwoordige slappe zachte "grijze toiletpapier-karton" kan ik inmiddels wel goed dusdanig behandelen dat het vele malen sterker en steviger wordt. Het is wel weer extra werk. 

Ben Dijkman



De blanco delen kun je met een vochtig doekje afnemen. Het nadeel is dat je verschil krijgt. Je kunt de tekst héél voorzichtig deppen met een licht vochtig doekje (uitgeknepen doekje dat je een dag laat liggen, waardoor er nog een vleugje vocht in zit).

Maarten Gudde


  1. Goed resultaat is te verkrijgen met een stoomstrijkijzer (niet te heet), en een katoenen lap ertussen (oude theedoek). De binnenkant van de achterwand bestrijken, om beschadiging te voorkomen. Goed letten naar welke kant de zaak trekt. Wordt het hol, dan moet je de andere zijde stomen. Dus zoveel mogelijk de bolle plekken stomen. Eventuele ezelsoren of andere plekken (meestal de hoeken) vlak maken en inspuiten met een lichte behangplaksel oplossing (injectienaald). Zorg dat je het droog strijkt, als het te nat blijft trekt het toch weer krom. Na afloop een weekje goed plat laten liggen, eventueel met gewicht erop. Zorg dat de zaak droogt. Zolang het vochtig is blijft het kromtrekken.
  2. Leg de achterwand op een droge plaats, buiten neer als het vochtig weer is. Bijvoorbeeld mist of motregen dus als er een hoge luchtvochtigheid is. Laat de wand in de tijd lekker klam worden, dus zodat hij van binnen zacht wordt (dat kan wel een nachtje duren). Let wel: klam, niet nat. Leg hem vervolgens tussen twee platen, 2 cm dik MDF en verzwaar de bovenste plaat flink met bijvoorbeeld straattegels. Leg tussen wand en MDF-platen voor de zekerheid een laagje bakpapier zodat later, als de wand uitgedroogd is deze niet aan het MDF blijft kleven. Zo kunnen beschadigingen worden voorkomen. Gun het drogen tijd (een paar weken, liefst een maand) in bijvoorbeeld de verwarmingruimte.
  3. Leg de wand droog en wel tussen twee platen, langere tijd (niet te) verzwaard (omdat de bochels kunnen gaan uitscheuren onder de te grote druk ineens). Het risico is dat hij bij de eerstvolgende keer dat hij vocht ruikt, weer naar z'n bocheltijdperk terug dreigt te gaan verlangen is bij deze methode wel groter!
  4. De achterwand aan beide zijden flink vochtig maken. Dan de achterwand strak tussen twee planken klemmen (die groter zijn dan de achterwand) en het geheel een dag of twee laten drogen. Wanneer je je zorgen maakt om eventuele teksten op de achterwand kun je nog plastic folie tussen de wand en de planken doen. Het drogen duurt dan wel langer.
  5. Gebruik bakpapier aan de voor en achterkant om er zeker van te zijn dat niets blijft plakken op de houten planken. De ervaringen zijn zeer goed hiermee. Spuit ze vochtig met een plantenspuit. Diverse malen zodat het vocht er langzaam intrekt. Dus niet ineens heel nat maken anders krijg je vochtkringen. Het drogen tussen de geklemde planken duurt in een droge ruimte ongeveer twee weken.
  6. Begin eens met lichtvochtig maken van de binnenkant; tussen twee vlakke platen klemmen eventueel herhalen net zo lang tot hij vlak is.
  7. De enige snelle manier die ik ken is het achterwandje doorweken en dan tussen twee platen hout met een straattegel erop laten drogen.

R. Mensch - pe2rm, Ben Dijkman, Jan Verdijk, Stephan Smeets, Stef van Aalst, Laurens  

 
Wees wel extra voorzichtig met Tesla wandjes. Ze zijn van een heel ander soort materiaal gemaakt dan bijvoorbeeld Philips achterwandjes. Door de hitte van de buizen en de grote weerstanden, wordt het materiaal zeer broos en dus weet ik niet of alle tips wel even geschikt zijn.
  
Ben Dijkman

 


inhoudsopgave


(05-04-2010 )