Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

Aansluitingen


Overzicht


Er bestaat een apparaat dat je kunt aansluiten op b.v. CD-speler, cassetterecorder enz. en dat zendt een signaal (draadloos) uit. Dan moet je simpel je radio op deze frequentie afstemmen en je hoort de muziek. Het apparaat kun je vinden op volgende website: Antique Electronics Supply.

Ivo Dalemans 

Het direct aansluiten van een CD-speler gaat niet zonder meer geheel goed. Het uitgangsniveau is wat aan de hoge kant. Hierdoor krijg je snel oversturing (te hard) op de ingang. Het mooiste is een CD-speler met een geregelde uitgang (volume regeling). Dan kun je de zaak wat zachter zetten. Anders maar een weerstandje/potmeter er tussen.

Heel eenvoudig is de volgende oplossing: gebruik een versterker met CD en tape in/uit gangen. En gebruik de REC-UIT naar de oude radio, dan kloppen ook alle impedanties weer.

 
Stereo naar mono: plaats 2 weerstanden van 47 k Ohm.

Tip is dat men op deze manier ook een platenspeler kunt aansluiten op je PC b.v. om je platen op CD te zetten.

 

Maurice

 

Het is inderdaad prima mogelijk om aan een Philips B7X94A (of andere plano's) een Cd-speler of zelfs een computer aan te sluiten. Ook een moderne stereotuner is goed als bron te gebruiken. Je kunt of de bandrecorder- of de pick-up ingangen gebruiken. De laatste zijn bedoeld voor pick-ups met kristalelementen, maar met de genoemde apparaten gaat het meestal ook goed. 

Als het signaal vervormt kun je eventueel serieweerstandjes opnemen, gemonteerd in één van de pluggen. Je zult dan een beetje met de waarde daarvan moeten experimenteren (4k7, 10k, 47k, 100k...). Je moet banaanstekkers gebruiken. Vroeger gebruikte men stekkers met drie pennen. De middelste pen voorkomt dat je hem in een wandcontact kunt stoppen. In elk geval geen gewone stekker gebruiken om vergissingen te voorkomen.

Henk van den Broek , Wouter Nieuwlaat 

De spanningafgifte van een reguliere CD speler is nooit hoger dan 1000 mv=1 Volt. Elke buizenradio met grammofoon(PU)aansluiting kan deze spanning zonder problemen aan. De echt oude radio's van pakweg voor 1945 verdragen zelfs een piekspanning van 2 volt. De reden hiervan is dat de in de toendertijd gebruikte magnetische elementen zoals bij de 3902 de spanningafgifte afhankelijk van de opgenomen grammofoonplaat kon oplopen tot maar liefst 2 Volt!

Je kunt dus zonder problemen een CD speler op een radiotoestel aansluiten. Mocht je echter twijfelen dan is het een optie om (indien aanwezig) de regelbare uitgang van de CD speler te gebruiken (bij duurdere spelers is dit een via de AB te regelen uitgang, maar je kunt ook de hoofdtelefoonuitgang gebruiken als deze te regelen is, of desnoods een draagbare CD-speler). Dan is het verder een kwestie van de juiste pluggen in elkaar te solderen: 2x tulp/cinch naar 4x banaan (let wel op de + en -) of via een draagbare CD speler een 3,5 mm stereo jackplug naar 4x banaan. Ik heb zelf sinds jaar en dag een CD880 gewoon rechtstreeks op een Philips 2511 met een Philips 2003 (1928) voor het rechterkanaal en een Philips 752A (1938) voor het linkerkanaal zonder allerlei condensatoren, weerstanden e.d. aangesloten en dit werkt perfect.

Claud  

In veel gevallen is wel een verzwakker van ongeveer vijf maal gewenst. Zo iets kan zelf worden gemaakt door per kanaal twee weerstandjes tussen te voegen: eentje van 47KOhm in serie met de CD uitgang en eentje van 10KOhm parallel aan de radio ingang. Vooral bij grote radio's uit de jaren rond 1960 geeft dit een prima geluid. Bij oudere radio's moet je een (afgeschermd) snoer gebruiken met een lengte van minimaal vijf meter.  

John Hupse 

De CD speler kan doorgaans rechtstreeks op de PU ingang worden aangesloten. In plaats van de detector, komt nu de PU-ingang op de top van de potentiometer. Omdat dat een instelbare spanningsdeler is, kun je de volgende trap nooit oversturen als je een normaal volume aanhoud. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat de CD speler zoveel signaal afgeeft, dat de potmeter niet ver genoeg "uit de hoek" komt. De fysiologische volumeregeling werkt dan niet optimaal. In dat geval kun je in serie met de signaalader een instelpotmeterje opnemen van ca. 500 KOhm en bij een gemiddelde stand van de volumeregelaar het signaal afregelen. Beter is het echter om een potmetertje te nemen van 10 .... 47k ohm en dat als echte spanningsdeler te gebruiken tussen de CD speler en de pick-up ingang. Je bent dan minder afhankelijk van ingangscapaciteiten van de pick-up ingang. De lengte van de afgeschermde kabel doet er bij een CD speler niet zoveel toe. De uitgangsimpendantie van de huidige apparatuur is zo laag dat zelfs een tiental meter afgeschermde PU-kabel in het geheel geen probleem zal opleveren.

Dit hele verhaal geldt natuurlijk voor alleen voor radio's, die niet voorzien zijn van een voorversterker voor een dynamische pick-up, maar dat zijn er niet zoveel. Vooroorlogse toestellen kunnen wel degelijk een laagohmige ingang hebben, omdat de eerste pick-ups magnetische elementen hadden. Vaak is het dan voldoende om een weerstand van 10.... 500k in de signaal leiding op te nemen, omdat anders de versterker wel overstuurd wordt. Bij een echte modernere dynamische ingang, moet ook de riaa corrector gecompenseerd worden. 
Conclusie is dat het in de meeste gevallen gewoon goed gaat.  

Henk Roovers


Veel informatie over DIN-aansluitingen kun je vinden op de site van Maurice Hamm (onder techniek). 

René de Leuw, Peter

In de jaren 60-70 waren onderstaande stekers met de platte en de ronde pen heel gebruikelijk. Ze zijn nog steeds te koop. Kijk eens bij Elektronica Online. Je vindt ze daar in alle soorten en uitvoeringen

 

Oudere Europese autoradio's hebben dezelfde aansluiting, alleen zijn de stekkerhulzen kleiner. Bij elke automaterialenshop zijn ze ook te verkrijgen.  

Ed van der Weele, Henk Rovers, Ed Koster, Walter Haring


Zie onder televisie.


Mooie Philips netstekers zijn in elke kringloop te vinden aan de zogenaamde Philips Infraphillampen uit de 50er jaren. Ze zijn meestal van wit bakeliet, doch zwart komt ook voor. Met een beetje geluk kost zo'n lamp € 1 á € 2. Je haalt het snoer eraf en de rest gewoon weggooien. ik heb dit al vele malen gedaan.

Bob Siemonsma


(foto: Chiel)

 

Hierboven een foto van enkele oude stekkers. De linkse hoort op de koelkast of aan de stofzuiger uit de jaren '70. De middelste werd gebruikt op de late 30er(+/-1938), begin 40er jaren periode. Ook in deze periode werd al de "gewone stekker" hier al toegepast. Die met die ribbeltjes op de vlakke delen. De rechter is begin 30er jaren tot(+ /- 1938 toegepast). Op (o.a buitenlandse) Philips toestellen of Erres e.d kun je reeds veel moderner ogende stekkers tegenkomen die echter wel degelijk origineel zijn. Deze stekkers zijn dus zeker niet een must om origineel te zijn. Als ze al toepast zijn dan, in bovengenoemde perioden.

Ben Dijkman

(foto's: Martin van der Struijs)

De linker zou wel eens de eerste stekker kunnen zijn, die Philips gebruikte. De stekker op de rechter foto zat aan de Philips toestellen uit het einde van de 20er jaren.  Je herkent deze stekker aan het feit dat deze niet recht in de doos zit.

Links zie je een foto van een Philips 2514. Het leuke van deze foto is dat er nadruk werd gelegd op de stekker, de 2514 was immers het eerste radiotoestel van Philips met ingebouwde voeding.


Rechts iets uitvergroot. Nu zie je duidelijk dat de stekker schuin zit.

 

 

 

(scans: Martin van der Struijs)

 

 

Martin van der Struijs
 

Hieronder enkele stekkervoorbeelden zoals die veelal origineel op diverse (Philips-) toestellen werden toegepast.


(foto: Ben Dijkman)

Ben Dijkman


Terug naar de inhoudsopgave


(05-04-2010 )