Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

Aankoop/Verkoop/Verzamelen


Overzicht


Omdat er veel vraag is naar informatie over de waarde van oude radio's (en luidsprekers) heb ik bij alle items op mijn site een "geschatte waarde" vermeld. Het gaat dan om spullen die in goede staat zijn, dus compleet, zonder barsten e.d. en werkend. Om misverstanden te voorkomen: de waarde vermeld bij de Philips luidsprekers is de door mij geschatte waarde van de luidspreker zelf, dus zonder radio of anderszins. Natuurlijk liggen de vraagprijzen soms (aanzienlijk) hoger. Ook antiekzaken hanteren vaak wat hogere prijzen, maar daar mag je wat tegenover stellen zoals advies en garantie op verborgen gebreken.

Wat tips: let bij een eventuele aankoop vooral op reparaties in het bakeliet, zoals barsten en schilfers. Controleer de werking van de luidspreker met een batterijtje van 1,5 Volt of een multimeter. Aan het snoer van de "Pannenkoek" en de meeste 7-kantige luidsprekers hoort een draaibare aansluitstekker te zitten, deze ontbreekt vaak. Kijk of de papieren conus niet is gescheurd. Luidsprekerschalen met een bijzondere kleur of tekening in het bakeliet kunnen wat meer waard zijn.  

John Hupse  

Laten we zeggen voor een mooi gevlamde 40 cm schaal luidspreker € 200.  Dat kan je bod zijn naar de verkoper en dan is het aan hem ook zou je hem kunnen vragen waarom de prijs op die hoogte ligt? De zevenkantige maakt een prijs € 150 tot € 200.  Echter houd rekening mee dat deze prijzen enkel gegeven worden voor luidsprekers welke heel zijn, dus zonder barsten. Als er een barst in zit, of ooit gerepareerd is zijn ze stukken minder waard.  

Michiel


Voor internetadressen waar buizen te koop zijn, zie in de winkels.


Hierbij een nuttige link voor diegenen die zaken willen aanschaffen buiten Nederland/ Eu-landen etc.... e.e.a betreft de situatie voor Nederlanders. Zie http://www.douane.nl/particulier/internetaankopen.html.

Sander Leunissen  

Mijn ervaring is dat de douane met pakjes die tweedehands goederen bevatten meestal soepel omgaat, uitzonderingen daargelaten.  

John Hupse


Aan de verzending kleven altijd risico's. Als de verkoper de spullen niet goed verpakt en de post onzorgvuldig met de doos omspringt is de kans op beschadiging groot. Gelukkig heb ik slechts één keer een pakket ontvangen waarvan de verpakking beschadigd was, maar de inhoud nog compleet was. Een andere ervaring was dat de verkoper het apparaat simpelweg zonder enige extra bescherming in een min of meer passende doos had verpakt en het kwam wonder boven wonder nog heel aan ook. Daarna heb ik geen risico meer willen nemen als ik iets kocht via een veilingsite en heb de spullen altijd zelf bij de verkoper opgehaald. Het kost veel tijd en sloten benzine, maar je kunt ter plaatse de staat van het apparaat bekijken en het risico van transportschade wordt tot het minimum beperkt. Bijkomend voordeel is dat je weer een andere hobbyist ontmoet waarmee je van gedachten kunt wisselen. Vaak kom je dan wel weer thuis met meer spullen dan waar je voor op reis ging.

Ed van der Weele 

Ik heb al drie keer een radio uit Duistland laten komen; ze zijn heel aangekomen. Ik heb wel mijn vraagtekens als ze schrijven dat de radio 'functionstuechtig' is. Een garantie heb je gewoonweg niet. Het blijft een gok. Vraag om foto's van de binnenkant en de buitenkant. Verzekerd versturen is ook een optie. Ook een postadres in Duitsland (in het geval dat je met een Duitser zaken doet) is handig.

Gert van Wee 

Ik heb vele malen radio's uit Duitsland en Amerika via eBay gehaald. Meestal gaat het goed, maar drie keer is het misgegaan. Twee keer is de radio helemaal kapot aangekomen en een keer heb ik nooit meer iets gezien terwijl het geld wel verstuurd is. Probleem bij eBaY is is dat je niets kan reclameren. eBay zegt dat het wel kan maar in feite gebeurt er niets als een verkoper niet naar behoren handelt. 

Anton Tan  

Ik heb ook al meerdere malen een radio laten komen uit Duitsland. En ook een keer uit Amerika. Ik geef de verkoper altijd de instructie de radio goed te verpakken. De buizen los te halen, en apart te verpakken. En eventueel de schaalplaat te beschermen met een stuk hout. Tot op heden heb ik nog weinig problemen gehad. Één keer zat het chassis los in de radio, wat iets schade heeft aangericht. Ik heb wel het geluk dat ik dicht bij de Duitse grens woon. Zodoende kan ik radio's uit Duitsland daar bij een kennis kan laten bezorgen. Maar het blijft altijd zo dat verpakken nog een grote kunst blijft.  

Gerrit en Rob Noordink 

Ik heb een aantal radio's gekocht via eBay Duitsland. Persoonlijk ga ik voor voor radio's van verkopers die bij mij in de buurt wonen. Twee keer is het fout gegaan, en wel dat mijn geld pleite was. En daarbij heeft het me zelfs een keer een "negative Bewertung" opgeleverd. Enkele van de verstuurde radio's zijn wat beschadigd binnengekomen, maar was nog wel te herstellen. Wat ik negatief vind bij eBay, is dat de radio's vaak als "in goede staat" worden omschreven, maar het lakwerk er dan vaak slecht aan toe is. Het afgelopen jaar heb ik dus ook niets bij via Ebay gekocht.  

Kees van Dijke 

Meestal gaat et wel goed. Het verdient echter de voorkeur om te vragen of ze de zending verzekeren. Dat kost een ietsje meer maar.....

Achim 

Ik heb al een paar keer iets via eBay gekocht en dat gaat meestal goed. Eén keer in Duitsland, twee keer in Amerika en een keer in Canada. Het is een kwestie van vertrouwen. Belangrijk is of het artikel goed is ingepakt. Bij één zending, die uit Canada, is het niet goed gegaan. De radio was wel goed verpakt, maar toch is er iets scherps door heen gegaan en daardoor was het bakeliet kapot! Eén keer geld over gemaakt naar Canada en toen bleek achteraf dat de verzendkosten een behoorlijk stuk hoger waren dan mij eerst was medegedeeld. Toen heeft deze verkoper netjes mijn geld teruggestuurd met een tientje extra voor de overlast. Heel netjes. Dus, zo zie je maar, dat niet van te voren te zeggen is of het allemaal goed gaat. Kijk in ieder geval naar het aantal keren dat een aanbieder iets verkocht heeft en naar de reacties van de kopers. Dat zegt ook wel iets.  

Arie Schets 

Ik heb veelal goede resultaten. Maar toch een radio uit Duitsland en ook een uit Engeland, waren beide beschadigd. Nu moet ik ook zeggen dat deze beter ingepakt hadden kunnen worden. Dan was de schade (en dat zijn meestal de buizen die door de radio heen gaan) te voorkomen geweest. Als de buizen apart in een doos waren gepakt, was er geen schade geweest. Dus goede afspraken maken met de verkoper inzake het inpakken voor verzending. Dat is het aller belangrijkste.  

Zie ook onder "vervoer en opslag".


  1. Zoek een echte elektronica winkel bij jouw in de buurt. Die kan jouw 75% zeker helpen.
  2. Internet staat er vol mee met diverse onderdelen.
  3. Veel radio's kopen voor een euro of vijf op de rommelmarkt en dan maar slopen die dingen tot het laatste schroefje. Alles vervolgens in bakjes en doosjes doen. (Bij dat slopen ga je niet zomaar te werk natuurlijk. Bekijk direct hoe dingen in elkaar steken etc. etc.; probeer eventueel het wrak eerst wat aan de gang te krijgen, zodat je weet dat de onderdelen die je eruit haalt enigszins goed zijn.

80% van mijn onderdelen komen uit sloop radio's die ik de afgelopen 30 jaar door mijn handjes heb gehad. Vergeet niet dat "modernere" apparatuur ook bruikbare onderdelen kan bevatten. Een oud kopieer apparaat of een oude laserprinter bevat een schat aan veertjes en schroefjes. In diverse PC voedingen vind je mooie condensatoren en weerstanden van een beetje vermogen.

Kijk ook op sites van andere radio-hobbyisten, ook zij hebben dikwijls onderdelen te koop staan en verder natuurlijk beurzen en dump-shops bezoeken. Je moet er natuurlijk moeite voor doen; het is niet zo dat er ergens een winkeltje is waar je zomaar "even" alles halen kunt. Het is een antiek-verzamel-hobby. Dus zoeken, zoeken en niet vies zijn van een beetje voorraad. Voor je het weet zijn bepaalde onderdelen haast niet meer te vinden.

Maurice Hamm, Ben Dijkman

Voor een ieder die op zoek is naar Amerikaanse en Engelse maten boutjes/moertjes, katoen omsponnen draad en zogenaamde oliekous (om draadbomen mee te maken etc. ) kijk even op de site van Jan Willem Boon. Dit bedrijf handelt in oldtimer Harley-Davidson onderdelen en heeft dus ook elektra spul van de vorige eeuw.  

Aad Duyvestijn


Ik neem dat soort mededelingen altijd met een korreltje zout, want, inderdaad, wat is spelen precies? Veel belangrijker is het of het toestel compleet en liefst authentiek is. Hoe meer stof, hoe beter... Radio's die van binnen schoon zijn, ontbrekende achterwanden, ontbrekend serviceluikje, soldeersporen aan de luidsprekerdraden, allemaal aanwijzingen dat er ooit "iets" mee gebeurd is. Goed kijken is belangrijker dan testen of geloven. Ik heb inderdaad wel eens radio's gekocht en kreeg dan de opmerking "maar je hebt niet eens gevraagd of hij speelt!". Soms spelen ze inderdaad, maar daar kom ik dan pas achter na uitvoerige controle en zelden door meteen de stekker in het stopcontact te steken (wat me in sommige gevallen veel tijd bespaard zou hebben).   

Andries van Bronkhorst 

Liever goedkoop en niet spelend, met (achteraf) maar een klein defect, als oorzaak. Dan heb ik er weer nieuw leven in geblazen en is het mijn toestel geworden. Ik heb wel eens lang gezochte (en dus veelal dure) radio's gekocht, waaraan ik niets hoefde te doen. Gewoon perfect spelend (gemaakt). Het ding op de schappen gepleurd,
maar een binding heb ik nog nooit kunnen ervaren met die toestellen. Het is gewoon nooit mijn radio geworden.
Ooit eens een radio (zo vers uit "de beerpunt") gekocht, met rattennest etc er nog in, en roest op het chassis en een (naar later bleek) absoluut supersaai/doods stukje fineer erop. Wat heb ik een werk gehad aan dat kreng!!
Hij is wel weer tiptop geworden,maar omdat het fineer zo saai is, is het absoluut niet mijn mooiste radio. Wel is het een dierbare radio in mijn verzameling geworden. Hij speelt als de beste en zo werd al mijn moeite ruimschoots en dankbaar beloond door dit toestel. Van de centen die ik voor dat toestel betaald heb, heb ik dus wel, heel veel hobby plezier gehad.  

Ben Dijkman 

Ik heb het liefste radio's die zo ongeschonden mogelijk zijn; ook al spelen ze niet. Stof e.d is wel weer op te ruimen. Een enigszins beschadigde (houten) kast is wel weer strak te krijgen en in elektronisch/elektrisch opzicht krijg ik juist de kick om het toestel weer goed volgens fabriekspecificaties spelend te krijgen! Meten, vervangen, afregelen etc. vind ik het leukste. Ik heb één uitzondering gemaakt; ik heb een tijdje terug een Philips BX671A op de beurs gekocht, die helemaal gaaf is. Chassis als nieuw en die alle originele onderdelen bevat (met teerklonten dus), goed speelt en er ook nog nooit een soldeerbout in is gezet. Ook de spanningen kloppen vrij aardig; geen lekke koppel/ontkoppel condensatoren. Dit toestel met een mooie klapschaal laat ik dus echt onaangeroerd. 

Alco Bouwense 

Ik vind het aan de ene kant wel fantastisch om oude toestellen te zien die nog helemaal origineel en perfect zijn maar het leuke van deze hobby is voor mij toch om uit flinke hoeveelheden schroot weer een zo mooi mogelijk toestel te distilleren dat ook elektronisch weer perfect is.  

Henk Kramer 

De uitdrukking "de radio speelt", daar doe ik echt helemaal niets op. Eerst maar eens horen of het apparaat werkelijk speelt. Op de beurs in Emmen had ik een transistorradio gekocht (Philips 22RL382) waarvan de koper beweerde dat de radio speelde. Ook zat er een sticker op "speelt". Ik had belang bij deze radio omdat mijn opa de zelfde radio had en me deed herinneren aan de vakanties bij mijn opa en oma in de caravan op Ameland. Nou je raad het al; dus niet spelen. In het vervolg doe ik niets meer op de mededeling dat de radio speelt.  

Trijnco Jansingh  

Ik heb ook wel eens "spelende" radio's gekocht die achteraf niet goed werkten. Ook kapotte radio's die het wel deden. Originaliteit: ik kan het niet over mijn hart krijgen om een niet helemaal optimaal spelende rechtuit op te knappen. Als ie helemaal niks doet dan wil ik er wel mijn soldeerbout in loslaten. Maar dat kost tijd. 
 
Laurens Visser 

Ik zou het spijtig vinden een werkende radio gewoon niets te laten doen en daar laten staan op het schap. Ik heb een Nordmende aan mijn vader gegeven en een eenkringer thuis in de living staan. Zo hebben ze allemaal wel een plekje waar ze regelmatig gebruikt worden! Ik mik tijdens restauratie ook op bruik-en betrouwbaarheid. Bijvoorbeeld ik kan mijn eenkringer gerust van 10.00 u tot 20.00 u laten zonder grote problemen. Zo moeten ze zijn vind ik.
 
Van de Velde Thomas 

Wat mij opvalt is dat radio's van voor 1930 vaak nog wel spelen, hetzelfde geldt voor toestellen die na 1970 zijn afgeleverd. Daar tussenin (en dat is natuurlijk toch de grootste hap) spelen ze vrijwel nooit. Ik probeer zelf vooral om radio's te "verzamelen", voor mij zitten daar een aantal aspecten aan zoals kontakten met andere verzamelaars, het zoeken naar en verkrijgen van toestellen en onderdelen, vergroten inzicht in de ontwikkeling van de radiotechniek en -vormgeving, het documenteren van de toestellen, het herstel er van, maar ook het gebruik, dus bij een radio het afstemmen op een zender en beluisteren van een programma. Natuurlijk zijn de achterliggende doelstellingen van persoonlijke aard, maar dat merk je pas na een tijdje. Ik ben overigens indertijd gestart met het verzamelen van grammofoons. Het maakt mij niet zo veel uit of de radio bij aankoop speelt of niet, ik kan mij er toch wel op uitleven. Mijn favoriete toestel heeft altijd gespeeld, het enige wat ik er aan heb gedaan is een kleine reparatie aan de zijkant van de kast, de eerste eigenaar had n.l. een lichtknopje (opbouw draaischakelaar) in het eikenhout geschroefd om het toestel gemakkelijker aan en uit te kunnen zetten. Of een niet-spelend toestel werkelijk goedkoper is in vergelijking tot een spelend? Het geeft wat zekerheid over bepaalde kritische componenten, zoals kostbare buizen, lijntrafo en afstemoog. Natuurlijk kun je het niet-spelen als argument gebruiken bij het onderhandelen over de prijs, maar verwacht er niet te veel van. Op markten en beurzen is het bovendien nauwelijks te controleren.
 
John Hupse  

Ik heb nu elf buizenradio's, waarvan twee van Marktplaats. De Philips BX690A als voorbeeld. Er stond een klein fotootje bij waarop je kon zien dat hij ooit afgeschuurd was, en een nieuwe, maar hele lelijke laklaag had gekregen. Ik heb die man gemaild, dat doe ik altijd bij Marktplaats. Ik breng ook nooit gewoon een bod uit, want dat vinden ze toch te laag. Ik heb gevraagd of hij het nog deed, en "ja" zei hij, "heel goed, er zit een mooi warm geluid in". Omdat de kast dus niet mooi was heb ik er wat af weten te halen. Opgehaald, en toestel ziet er van binnen perfect uit, en hij speelt als geen ander. Elektrisch heb ik dus helemaal niks aan gedaan, daar ben ik nog niet heel ver in. Maar de kast heb ik helemaal van z'n lelijke jasje ontdaan, en opnieuw gelakt. Dat vind ik ook erg leuk om te doen. Hij ziet er nu echt perfect uit, speelt erg goed, zeer goeie ontvangst, en dat voor € 40, dat vind ik wel leuk. 

Pas ook nog een mazzeltje, een Philips BX400 ook van Marktplaats. De man wist niet of hij het deed; hij was een leek en ik had weer een reden om af te pingelen. De man woonde bij me in 't dorp dus ik ben gewoon even gaan kijken. Kast echt tiptop in orde, van binnen ook, achterwandje erbij... Maar toen heb ik hem beveiligd aangezet. Dat was achteraf gelukkig, want hij deed niks, ook niet met antenne. Nou dan geef ik er € 17 en dat vond hij goed. We hadden van tevoren afgesproken dat hij spelend € 25 was. Eenmaal thuisgekomen helemaal netjes op laten starten met elco's formeren e.d.... en na wat gekraak aan de bandselector doet hij het prima! Dat vond ik wel weer mooi, want zoals eerder gezegd, elektrisch moet de buizenkennis bij mij nog wat meer komen, dus en spelende radio is ook erg leuk.   

Erwin 

Ik hanteer de volgende criteria:

Sinds kort heb ik het plan opgevat om enkele spelende radio's met zeer zeldzame buizen wat vaker te laten spelen maar dan met moderne buisequivalenten, welke ik heb omgesokkeld. De radio blijft dan origineel (door de oude buizen weer terug te zetten), maar hij speelt wel, zonder dat je de oude buizen verslijt.

Op Marktplaats koop ik soms nog wel, ik heb nog niet echt slechte ervaringen. 

Ron Vogel
 
Een radio die speelt is natuurlijk geen uitdaging. Daarvoor staan op verschillende plaatsen in huis van die dooie transistordingen. Goed voor het nieuws of een stukje muziek. Een defecte radio waaraan veel valt te herstellen betekent dat je met veel kunst en vliegwerk het oude beestje weer aan de gang moet zien te brengen. Bij de aanschaf let ik wel op de compleetheid van de radio en of er zichtbare reparaties zijn uitgevoerd. Hoe minder reparaties, hoe beter. Een dikke stoflaag zie ik liever dan een garantiebewijs. Als de verkoper aanbiedt om de radio even aan te sluiten voor een demonstratie van de goede werking. onder de mededeling: "Een paar jaar geleden deed ie het nog"  is mijn reactie steevast "nee!". En dat levert nog al eens verbaasde reacties op. En soms heb je dan de pech dat een trafo of een spoel defect is. Ook geen man over boord, want met veel geduld kom je ooit dat onderdeel ergens tegen, of - wat een nog grotere uitdaging is - je wikkelt de spoel of trafo zelf opnieuw. Het woord "haast" moet je bij deze hobby uit je vocabulaire schrappen, net als de illusie dat je een radio in één keer zou kunnen afwerken. Vaak loop je vast op een onderdeel dat niet beschikbaar is. De radio gaat dan weer in elkaar en op de plank, voorzien van notities hoe een en ander in elkaar heeft gezeten en wat er nog aan moet gebeuren. Het gewenste onderdeel komt op de boodschappenlijst te staan. Het kan wel een paar jaar duren voordat de radio weer op de werkbank mag plaatsnemen.
Vier jaar geleden pakte ik de radiohobby weer op met als aanleiding mijn Philips 990X te restaureren, die ik al 30 jaar in mijn bezit had. De Philips 990X staat na die vier jaar nog op precies dezelfde plaats zonder dat ik eraan ben begonnen. Het wachten is op een partijtje rubbersnoer om de bedrading te kunnen vervangen. En daar zoek ik niet intensief naar, dat komt gewoon een keer op je pad.
Intussen zijn er meer interessante radio's en meetinstrumenten bijgekomen die ook hun aandacht vragen. Er staat er altijd wel een op de werkbank, meestal wel meer dan een, en daar wordt dagelijks een klein beetje aan gewerkt.
En als een radio of een meetinstrument weer speelt (kan je dat eigenlijk ook van een meetinstrument zeggen?) wordt het een gebruiksvoorwerp. Dan is de lol van de hobby er (voor mij) vanaf.  

Ed van der Weele 

Ten eerste ga ik bij marktplaats er vanuit dat het 100% leken zijn die al heel wat vinden als er een lamp brandt en er gekraak uit komt. Meer idee heeft men er niet van. Vaak durven ze niet eens een stekker er in te steken en maar gelukkig. Ik probeer de verkoper te beoordelen aan zijn verhaaltje. Geeft hij technische info dan is het vast geen leek en dus oppassen geblazen. Ook het email adres geeft al wat info. Staat er b.v. "fgrttoedeledoki.nl" dan is het een internet kenner. Kijk bij historie bieder etc. Is het serieus gaat er altijd een mail aan vooraf met achtergrond info. Blind kopen is alleen onder de € 20,-.

Deel twee is: koop een beetje in de buurt dat je af kan halen. En nog wat: bieden is één, maar blijkt dat ding er niet uit te zien blijft ie mooi staan, geboden of niet zien is pas kopen. Anders is de prijs er naar en voor € 5 of € 10,- voor een bak onderdelen is ook weer niet veel.

Verder koop ik niet veel via Marktplaats; een keer of drie per jaar. Vaak radio's die moeten worden gerestaureerd. Daar gaat dan maanden c.q. jaren over heen voor een radio uit eindelijk geheel compleet is.

Voorbeelden:

 

  • De Aristona SA 8013A heb ik al weer aardig wat jaartjes en sinds kort eindelijk een mooie kast. Dus is dus een aankomend project;

(foto's: Maurice Hamm)

  • De Blaupunkt Verona heeft eindelijk na 20 jaar een nieuw zijfrontje:

 

  • De Philips BX520A heeft ook iets van 10 jaar geduurd! Maar....geheel weer netjes 90%. 90% want zo'n kast met wat kleine beschadigingen goed krijgen...... Het oogkapje is nog wat stuk maar kan er mee door zo. Ik heb wat verf potjes gehaald dus dat wordt op de oude kast eerst uitgeprobeerd. Het goud is wel al weer gespoten nu nog het "hout".

Kortom ik heb geduld. Het komt wel op mijn pad. Soms wat eerder soms wat later. Natuurlijk met 200% inspanning en veel geld gaat het sneller, maar zo gaat het ook. En ik verveel me nog steeds geen moment altijd staat er wel wat op mijn bureau dus daar ligt het niet aan.  

Maurice Hamm  

Voor mij is het toch wel een pré als de radio nog speelt. Immers als hij niet meer speelt kan het ook een zeer ernstig probleem zijn, bijvoorbeeld een kapotte trafo. Maar ik koop eigenlijk het meest vaak van mensen die mij bekend zijn van het forum. Ik heb vorige week mijn eerste radio gekocht via e-Bay. Ik moet de radio wel nog ophalen. Of hij speelde stond er niet bij, wel dat hij in "zeer goede staat" was. Dus je kan begrijpen dat ik dat wel spannend vindt.   

Piet Blaas  

Ik kocht een keer op de rommelmarkt hier een Philips BX433 in prachtige staat. De verkoper zei dat hij alleen maar wat bromde. Ik dacht: "heb ik lekker weer eens wat te repareren". Zet ik hem aan en doet hij het gewoon
prima op alle bereiken. Ik wordt ook altijd belazerd!  

Henk Kramer 

Zoiets heb ik ook wel eens gehad. Je koopt een niet-spelend toestel dat zogezegd enkel wat bromt en thuisgekomen speelt het. De verkoper heeft er in dat geval nooit aan gedacht dat de radio zonder antenne gewoon helemaal niet werkt.  

Johan Catteau 

Ik heb liefst radio's die heel dik onder de stof zitten. Waar dus nog niemand in heeft gesleuteld. Verder let ik er wel op dat ze compleet zijn, achterwand en dergelijke. Maar ja, je komt ze haast niet meer tegen. En tenslotte het moet hobby blijven, dus voor mij hoeven ze niet te spelen. Ik heb liever een radio die het niet doet waar een dikke laag stof in ligt dan een spelende radio waar de gekleurde condensators aan de onderkant zitten (geen gezicht). Ik probeer de radio's zoveel mogelijk origineel te houden.

Jan Duymelink 

Ik heb de slechtste ervaring met het kopen van radio's op rommelmarkten. Maar al te snel wordt er op mijn vraag geantwoord dat hij speelt. Zo ook kort geleden met een klein Philips U-toestelletje met een mengeling van E en U buizen. Drie buizen krijgen geen gloeispanning en er komt alleen maar brom uit.

Een andere met een hoop gekraak etc.. Ik vind dat de radio (niet spelend) maar beter zo ongerept mogelijk moet zijn, als een opgelapte die goed speelt. Het ergste vind ik als een (gelijkricht) buis vervangen moet worden voor halfgeleider materiaal of dat bijvoorbeeld een knop ontbreekt of is vervagen voor een andere.

Ja, ik heb radio's op de plank staan waarvan ik niet weet of hij het doet. De kennis ontbreekt mij overigens als onderhoudsschilder zijnde om ze te repareren. Vaak heb ik het idee van laat ze maar zo, alles is origineel van binnen, de radio heeft een historie achter de rug en mag nu bij mij uitrusten op de plank. Als ik de volledige kennis had zou ik ze zeker repareren als het niet al te veel ten koste zou gaan van de originaliteit.

Ja, mijn ervaring met als spelend verkochte radio's is over het algemeen toch wel goed, vooral op de radiobeurzen. Die van kringloopwinkels afkomstig zijn, komt ook wel muziek uit al zal de echte kenner met afregelapparatuur er wel meer uit weten te halen. Op Marktplaats etc. heb ik nooit gekocht.  

Hans van Kampen 

Ik neem de kreet "speelt" altijd met een korreltje zout. Immers voor de leek speelt een radio al als men radio 3 op de FM kan ontvangen, de ruis hoort toch bij zo'n oud beestje...redeneert men. Ik kan het de mensen niet kwalijk nemen. Anders is het als je op een beurs "een spelende radio" koopt.
Ik heb persoonlijk liever een "maagdelijke" radio, dus lekker stoffig (niet vettig). En anderen met mij, want als ik (als radiohobbyist) iets aanbied op marktplaats kan ik het moeilijk kwijt, terwijl een week eerder hetzelfde toestel "rechtstreeks van zolder" voor het dubbele weggaat bij wijze van spreken.
Tegenwoordig koop ik alleen nog radio's die er aan de buitenzijde redelijk ongeschonden uit zien. De werking interesseert me minder bij aankoop. Compleet en origineel vind ik belangrijk, alsmede dus een nette kast/chassis.
Het technische gedeelte gaat me steeds beter af. Met kleine stapjes leer ik bij. Geduld en innerlijke rust is daarbij voor mij erg belangrijk ("de radio hoeft niet in een avond klaar te zijn"). En ik streef er ook niet naar dat ze perfect spelen, maar de ontvangst moet goed zijn en geen knetterende EL84's.

Met Marktplaats heb ik bijna nooit problemen, alleen met personen die de prijs willen opdrijven. Iemand die het mailadres "oudeoehoe" gebruikt is daarvan een voorbeeld, en mensen die pas weken later reageren op je bieding. ("U mag de radio komen halen voor het bod dat u heeft uitgebracht"). Ja, dan heb ik vaak al een andere radio gekocht. Tja, en een radio op Marktplaats is altijd wat duurder als op beurzen, maar voor mij is het geen sport om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten en zoveel mogelijk radio's te vergaren. Maar dit is de "planozijde" van dit verhaal, voor radio's uit de 30-er jaren liggen deze zaken weer heel anders denk ik.  

Pim Vercoulen 

Of een radio speelt is voor mij niet zo belangrijk. Wel kijk ik ook steeds meer en meer naar compleetheid en originaliteit. Ik heb nog enkele toestellen zonder achterwand, en in principe is de drempel voor mij een stuk hoger geworden om een toestel zonder achterwand te kopen dan dat dat zo'n twee jaar geleden het geval was. Toestellen met bijvoorbeeld niet-originele knoppen (en daar zie je er velen van op bijvoorbeeld Marktplaats) vallen direct al af, tenzij de prijs laag is en ik er onderdelen van kan gebruiken. Het betreft dan dus meestal potentiële slooptoestellen.
Het liefst ben ik met de binnenkant van het toestel bezig, maar helemaal strippen en opnieuw opbouwen gaat mij te ver. Daar heb ik de tijd, de zin en het geduld (nog?) niet voor. Elektrisch is met mijn elektronica-achtergrond geen probleem, zolang er maar geen specifieke onderdelen als trafo's of spoelen defect zijn waar nauwelijks aan te komen is.

Ik ben nu zo'n drie jaar geleden opnieuw gaan verzamelen, en naarmate de beschikbare ruimte krimpt, neemt de kritische beoordeling van potentiële nieuwe aanwinsten toe. Eigenlijk heb ik nog genoeg om aan te sleutelen, maar kan het soms toch niet laten nog wat erbij te nemen.  

Henk van den Broek
 
Ik heb tot nu toe weinig toestellen gekocht. De meeste van de (40) gewoon gekregen via mijn werk. Ik denk dat ik zo'n 5 stuks heb gekocht. Enkele in Doorn op de beurs. Ook geruild; b.v. een Erres RA616 tegen een Philips 535A.
Voor de rest hoeven ze niet te spelen maar compleet is natuurlijk wel het mooiste. Trouwens zal ik niet gauw wat van Marktplaats of eBay kopen i.v.m. het risico van een "kat in de zak".
Maar het meeste hobby plezier zijn toch wel die toestellen die niet spelen en dan toch uiteindelijk weer speelklaar zijn.

Stef van Aalst 

Ik let er nooit op of een radio (vermeend) speelt. Ik kijk alleen naar de uiterlijke en innerlijke staat. Ik heb 100x liever een ongerepte defect radio dan een opgelapte spelende. Op rommelmarkten (Marktplaats heb ik al lang afgezworen) vraag ik voor de vorm wel altijd of de radio speelt. Als ze ja zeggen geloof ik het doorgaans niet en ga er toch van uit dat er het e.e.a. moet gebeuren. Zeggen ze dat ie niet meer speelt, is het een gelegenheid om extra af te pingelen.  

Otto Tuil


Een database programma als MS Access is heel uitgebreid en heeft veel mogelijkheden, maar, naar men mij vertelde, vaak meer dan je als amateur nodig hebt. Iemand omschreef me Excel als "The Poor man's Database" en toen heb ik besloten Excel te gebruiken om mijn papieren radio-administratie te vervangen. Je kunt alles in een grote tabel zetten en je hebt snel een overzicht van de waarde van je verzameling, het aantal toestellen, etc. In 1998 heb ik een Excel-bestand aangemaakt waarin voor elk radiotoestel een rij is opgenomen, met informatie in ongeveer 30 kolommen: merk, type, land, jaar, buizen, aan- en evt. verkoopdatum, of het te koop is, technische beschrijving, onderdelen die ik nodig heb, etcetera. In een paar extra bladen in dit Excel-bestand zitten HTML-codes die de pagina's van mijn website automatisch genereren uit deze informatie. Ook de "for sale"-lijst, de "wanted"-lijst, de pagina met het geluidsarchief worden automatisch gegenereerd. Omdat administratie en site-generatie met hetzelfde programma gebeuren hoef ik nooit twee handelingen te verrichten als ik een radio koop; voor 1998 wel, toen moest ik de radio in mijn schriftje bijschrijven en vervolgens mijn website aanpassen. Ook is het voor mij erg gemakkelijk om een consistente layout van mijn radiopagina's te krijgen: ze worden immers allemaal met dezelfde HTML-codes gedraaid. En, anders dan mensen die hun webpagina's maken door het invullen van "templates" (wat ik voor 1998 ook deed,
mijn site startte in 1994), ik kan de layout van mijn pagina's ook heel gemakkelijk wijzigen. Even op een blad de HTML aanpassen, druk op de knop en voila daar zijn 300 nieuwe radiobeschrijvingen in de aangepaste lay-out! Evenzo kan ik heel gemakkelijk besluiten om bepaalde informatie, zoals van wie ik een radio heb gekocht, niet of wel op te nemen.

Het blad met HTML codes bevat een paar conditionele regels, b.v. als er geen buizen zijn ingevuld voor het toestel wordt die hele regel weggelaten uit de HTML pagina en verschijnt er geen leeg vakje. SiteBuilder.xls is nu bijna acht jaar oud, bevat gegevens van bijna 300 radio's en dat is dan: alle tekstuele informatie plus opmaak, voor de circa 300 radiobeschrijvingen op Gerards RadioCorner. Daarbij zit ook informatie die ik niet op de site wil hebben,
zoals het aankoopbedrag. Dat staat wel op het blad RadioData, maar die informatie wordt niet overgenomen in de HTML-pagina's. De omvang van dat bestand is nu 1.01MB, en het wegschrijven van alle pagina's duurt ongeveer een minuut. Een bestand van deze omvang zou in 1998, in de diskette-tijd, licht problematisch zijn geweest maar omdat ik nu een snellere computer heb dan toen (wie niet...) heb ik totaal niet het gevoel dat ik snel tegen de grenzen van deze aanpak zal lopen. Zie ook het stukje The Making of GRC op mijn site. Of bekijk het resultaat op GRC.  

Gerard Tel

Ik doe het op de volgende manier, nooit ellende met programma's, crashende computers. D.m.v. Microsoft Word of Publisher, maak ik verschillende documenten aan. Bijvoorbeeld Technische fiche, betalingsoverzicht, inventaris e.d.. De documenten zijn niet ingevuld en bevatten alleen informatie als Type:... Aankoopdatum:.. Buizen:... Alles 1 keertje afdrukken en naar de drukker alles 50 maal laten kopiëren, dan ben je voorlopig zoet. Ok, en nu? Dan hoef ik maar het benodigde document in de tikmachine te stoppen, en rammen maar op die knoppen. Zo vul ik alles netjes in, en alle documenten gaan bij elkaar in een map, geordend naar merk. Je kunt er eventueel een foto aan nieten. De andere documenten hebben eerder niets met de radio's te maken, maar bijvoorbeeld inventarissen waar alles op staat, of overzichten van betalingen. Dus dit kan ook zijn voor als je buizen koopt, of componenten, of andere onderdelen of boeken. Zo weet ik wat de rest buiten de radio's ook kost.

Francesco 

Heb altijd "perfect-view" gebruikt maar kan daar helaas geen plaatje bij importeren. Ben nu begonnen met MS-Access maar zou graag mijn database van 2.045 records converteren naar MS-Access. Ik denk dat een illusie wordt en dat ik ze allemaal weer opnieuw moet invoeren in Access.  

Alard Roose  

Ik zelf heb gewoon mapjes aangemaakt gesorteerd op merk en daaronder het type nummer. In het betreffende mapje kan je foto's inzetten en schema's etc. Verdere gegevens heb ik in een word documentje staan in het betreffende mapje. Daarnaast heb ik een website gemaakt met Frontpage (zit in het Office pakket). Wel veel werk maar zeer leuk om te doen.  

René Engels 

Hier http://alainlecomte.free.fr/Download.htm is een programma te downloaden voor het rubriceren van de radiocollectie. Zie onder RadioCollection V1.6 (Is mainly a software to manage a collection of antique radio sets. This program can also be useful for any kind of collection).

Maurice Hamm  

Na lang zoeken heb ik een programma gevonden waar ik mijn verzameling in kwijt kan met plaatjes bij elk record. Je kunt een demoversie downloaden waar je 25 records in kwijt kunt. Je kunt je eigen database aanmaken. Als je een programma hebt met als extentie db kun je het importeren in Excel en daarna wegschrijven als Excel file. Deze kun je importeren in het programma. Op deze manier heb ik mijn verzameling (2056 records) kunnen importeren in dit programma. De kosten voor het programma zijn € 39,95. Valt nogal mee als je ziet wat je er allemaal mee kunt doen. Zie: http://www.icollectware.nl/iCollectWare/Voorpagina/  

Alard Roose  

Iedereen doet het met de pc... Waarom toch? Die informatie op pc is "abstract". Ik houdt alles bij op papier. Zo heb ik inventarissen, betalingsoverzichten, nota's van herstelling, enz... Kan niet crashen, heb het altijd bij de hand, hoef de pc niet op te starten, geen gezoek tussen al die mappen en bestanden...kortom gemakkelijk en vooral "bedrijfszeker".

Francesco  

Sinds 1998 houd ik gegevens van al mijn radio's bij in een Excel-bestand. Het belangrijkste blad heeft dertig kolommen met per radio gegevens over productie, buizen, grootte, aan- en verkoop, verhaaltjes over reparatie en geluidsfragmenten, nodige onderdelen etc.
In de loop van de tijd zijn er radio's bijgekomen, maar ook functionaliteit: zo zijn er VB-scriptjes gemaakt waarmee ik automatisch vrijwel alle html bestanden van mijn website kan genereren. Behalve het "hoofdblad" met gegevens van de ongeveer 300 toestellen zijn er bladen waar html-codes op staan, die automatisch worden gecombineerd met de gegevens van het hoofdblad, en dan worden weggeschreven door de VB-programma's. B.v. het lijstje "Wanted" is een compilatie van nodige onderdelen van de diverse radio's, "Sale" lijst is een opsomming van radios die code 2 "sale" in de lijst hebben, etc.. Door deze opzet kan ik vrij gemakkelijk wijzigingen in de layout van de radio-pagina's doorvoeren, maar ook wijzigingen per radio gaan heel gemakkelijk zonder dat je de betreffende pagina's met een html-editor moet bewerken. Zie ook
http://www.cs.uu.nl/~gerard/RadioCorner/Articles/Making.htm

Als ik nu voor de keuze van een opslagsysteem zou staan, zou ik in een aantal details misschien voor iets anders gaan, maar de globale opzet heeft voor mij z'n levensvatbaarheid bewezen en zou ik zo weer kiezen. Ik merk dat ik nu bijvoorbeeld langere verhaaltjes bij mij radio's schrijf dan ik 10 jaar geleden deed, dus ik zou de verhaaltjes over iets meer kolommen verdelen. Bijvoorbeeld de sectie "This Object" splitsen in "History" (van wie is hij geweest, waar gekocht) en "Repair" (wat heb ik er aan gedaan), en "Design" splitsen in een historisch, cultureel en een technisch deel. Het is wel veel handwerk, je moet dus wel een beetje verstand hebben van html en Excel. Het Excel-bestand is inmiddels uitgegroeid tot tegen de 2 MB maar die omvang is voor computers van nu natuurlijk geen enkel probleem.
 
Gerard Tel  

Ik gebruik ook Excel voor mijn verzamelingen. Dat voldoet voor mij prima. De toestellen zijn op jaartal en typenummer gerangschikt, maar met filters is het eenvoudig snel een selectie te maken. Alles wat voor mij van belang is staat er in, zoals serienummers, achterwand aanwezig of niet, datum van toevoeging aan verzameling, aankoopprijs, welke buizenbezetting. Door tijdelijk enkele kolommen te "verbergen" kun je verschillende soorten uitdraaien maken. Voor mij volstaat dat. Ik heb vroeger wel eens DBASE en Foxbase gebruikt, maar als dergelijke programma's verouderen en je moet overschakelen naar een nieuwe versie vergt dat vaak veel onderhoud en daar zit ik niet op te wachten. Ik ben wel eens van plan geweest iets rond Acces te brouwen, maar het komt er gewoon niet van, dat soort programmeren is namelijk niet mijn hobby. Om dezelfde reden heb ik ook (nog) geen website (meer). Mijn verzamelingen heb ik in eerste instantie voor mijn eigen liefhebberij en ik ben liever met de materie zelf bezig dan er uitgebreide fotoverzamelingen van te maken en professionele websites.   

Henk van den Broek 

Mijn verzameling is niet zodanig groot dat ik daar een speciaal programma voor nodig heb. Bovendien kan ik goed overweg met Excel (ze hebben het over "moeilijke" Excel-sheets - ik vind Excel zalig om snel selecties en sorteringen te maken) en met Access kom ik er ook wel uit.  

Piet Blaas 


Ik heb bij mijn opstalverzekering een aparte clausule op laten nemen voor de radio's. De radio's zijn niet getaxeerd door de verzekering zelf, ze gaan uit van een door mij opgegeven waarde. Daarnaast heb ik ze de gegevens van de radio's doorgegeven (gewoon een uitdraai van mijn website. En zo weten ze het bouwjaar, materiaal, staat waarin de radio zich bevindt en een vervangingswaarde. En ik heb de afspraak eenmaal per jaar veranderingen in de verzameling zelf door te geven, dus oude radio's uit het dossier en nieuwe er in en bekijken of de hoogte van de verzekering daar dan nog bij past. Ik betaal dus voor de radio's een extra via mijn opstalverzekering. Daarin is inbegrepen brand en diefstal, vernieling weet ik zo eerlijk gezegd niet maar lijkt me van wel als dat bijvoorbeeld zou gebeuren bij inbraak. Het staat in de polis onder een kopje: "extra kostbaarheden verzekering". Kosten, schrik niet, € 13,05 per jaar. Ik ben verzekerd bij UNIVE.  

Ramon Pool


Op deze webpagina http://www.iisg.nl/hpw/calculate.php kun je uitrekenen wat een bepaald geldbedrag in een zelf te kiezen jaar nu zou zijn. Zo kun je bijvoorbeeld laten uitrekenen dat een BX490 uit 1949, die toen fl. 275,- kostte overeenkomt met een bedrag van fl. 2234,03 (€ 1013,76) nu. Met het bedrag van fl. 275,- toen kun je nu dus spullen kopen ter waarde van € 1013,76...

Piet Blaas


Terug naar de inhoudsopgave


(04-03-2011 )