Nederlands Forum over Oude Radio´s
Onafhankelijk medium voor liefhebbers en verzamelaars van oude radio´s en gerelateerde zaken


 

 

Dateren/herkennen toestellen


Overzicht


Dat is heel goed te doen. Op de site van Kees van Dijke staat een overzicht van de meest voorkomende buizensetjes per periode. Deze lijst geldt voor radio's die gebouwd zijn tussen 1935 en 1972.

John Hupse


Achter op de magneet van de luidspreker staat meestal een aantal nummers. Bij Philips is het ingeslagen nummer (6 cijfers) het serienummer van de luidspreker. Het gestempelde 7-cijferige nummer, dat met de cijfers 49 begint, is de productcode. De "49" betekent "luidspreker", dus niet 1949 of zoiets.

Verder staat er meestal nog een productiecode op, hierin zit het jaartal verwerkt. Helaas is dit vaak slecht leesbaar, en heeft het niet altijd dezelfde samenstelling. Maar let eens op het 3e en 4e cijfer van de productiecode.

John Hupse


Met name de typeplaatjes van Siera en NSF zijn nogal eens onduidelijk wat betreft de "3" of de "8".

(foto: Otto Tuil)

Hier eentje van de Siera S130U. Op het eerste gezicht lijkt het typenummer S180U te zijn. Na een zoektocht op het web kwam ik er destijds achter dat dat niet kon kloppen; onder een andere hoek, en met een flinke zoom bleek de 8 toch een 3 te zijn.

Otto Tuil

Dan hadden onze zuiderburen uit Leuven toch een veel betere typeplaatjesslagcijferslager in dienst, want die kon tenminste een duidelijke "3" maken. waar 60 jaar later geen enkel misverstand over kan ontstaan.

(foto: Hans op den Kamp)

Hans op den Kamp


Terug naar de inhoudsopgave


(05-04-2010 )